İrişti: 'Çocuklarda görülen kış hastalıklarına dikkat'
Havalar soğudu kış geldi. Soğuk havalardan en çok çocuklar etkileniyor. Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Yavuz İrişti, kış aylarında çocuklarda görülen hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Yavuz İrişti, kış mevsiminde çocukların soğuk havalara uyum sağlamak için daha çok enerji harcadığını ifade ederek, “ Çok enerji harcayan çocuklar güçsüz düşer ve hastalıklara karşı savunmasız kalır. Bunun yanında kış aylarında özellikle virüslerin havada ki yoğunlukları artar. Kış aylarında nezle, grip, orta kulak iltihabı, sinüzit, bademcik iltihabı, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları ve kızamık, suçiçeği, kabakulak, menenjit gibi hastalıkların sıklığı artmakta ve birçoğu solunum yolu ile bulaşmaktadır. Bunun sebebi de insanların bu mevsimde kapalı ortamlarda ve kalabalık mekanlarda daha uzun süre bir arada bulunması sonucu mikropları birbirine bulaştırmasıdır” dedi.
Özel Melikgazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Yavuz İrişti, “ Çocukların hem kapalı hem de kalabalık ortamlarda sıklıkla bulunması da hastalıkların artmasına neden oluyor. Kreş ve okullarda geçirilen vakit de enfeksiyonların yayılması için zemin oluşturuyor. Viral ve gribal enfeksiyonlarda en önemli bulaşma solunum ile beraber ellerdir. Bu nedenle çocuklara el yıkama eğitimi verilmelidir. Yemekten önce ve sonra, oyuncaklarla oynadıktan sonra ve dışarıdan eve gelindiğinde 10-15 saniyelik bir süre su ve sabun ile el yıkama yeterlidir. Soğuk algınlığı ve grip, hafif öksürük, burun akıntısı ve vücutta kırgınlık belirtileriyle başlıyor. Grip, virüse bağlı olarak ortaya çıkıyor ve belirtiler virüsün tipine göre değişiyor. Daha çok 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bronşiolitte solunum sıklaşıyor, hırıltılı başlıyor, öksürük artıyor ve burun tıkanıyor. Kış aylarında özellikle RSV virüsünün yol açtığı enfeksiyon uç hava yollarını tutuyor. Küçük çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Bu nedenle hasta çocukların iyi takip edilmesi gerekiyor. Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotik kullanmak gerekmiyor. Tedavide ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, balgam söktürücü ve gıcık giderici şuruplardan yararlanılıyor. Taze meyve suları ve bitki çayları yardımıyla bol sıvı tüketmesi önem taşıyor. Mümkün olduğunca bulunulan ortamın havalandırılması, iyi beslenme, istirahat da iyileşme sürecini hızlandırıyor. Viral enfeksiyonlar 2-3 gün içinde iyileşmeye başlıyor. İyileşme görülmezse mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor” diye konuştu.