İş Yerindeki Strese Dikkat! - Size Zarar Verebilir
İş yerinde strese maruz kalmak hem çalışan hem de iş yeri kuruluşu için çeşitli sorunlara yol açabiliyor. İş yerinde yaşanan stresin beraberinde getirdiği zararların detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
İş yerinde yaşanan stresin yol açtığı sorunlarla ilgili Klinik Psikolog Hazal Akşahin bilgiler verdi. Stresin hem çalışana hem de kuruluşlara verebileceği zararlara değindi.
Akşahin, stresin sağlık sorunlarına yer açabileceğini söylerken uzun süre strese maruz kalmanın tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları gibi çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabileceği ve bağışıklık sistemini zayıflatıp ve hastalık riskini artırabileceğini belirtti.
Klinik Psikolog Akşahin, kronik stresin, duygusal, fiziksel ve zihinsel bir tükenme durumu olan tükenmişlikle sonuçlanabileceğini söylerken tükenmişliğin, iş performansının düşmesine, iş memnuniyetinin azalmasına ve hatta kişinin işinden veya kariyerinden ayrılma isteğine yol açabileceğini de ifadelerinde kullandı.
Stres, bilişsel işlevi bozarak çalışanların konsantre olmasını, karar vermesini ve sorunları çözmesini zorlaştırabileceğini vurgulayan Akşahin, bunun üretkenliğin azalmasına, hatalara ve düşük iş performansına yol açabileceğini de söyledi.
Klinik Psikolog Hazal Akşahin; ‘Stresli çalışanların hastalık günleri veya tıbbi izinler alma olasılığı daha yüksektir, bu da iş akışını bozabilir ve başkalarının iş yükünü artırabilir.' dedi.
Stresin, iş kalitesinde düşüşe yol açabileceğini söyleyen Akşahin, bunun sebebinin, çalışanların bunaldıklarında veya endişelendiklerinde görevleri aceleye getirebileceklerinden veya önemli ayrıntıları gözden kaçırabileceklerinden kaynaklı olduğunu söyledi.
Akşahin son olarak; ‘İşyerinde stresin zararlarını azaltmak için kuruluşlar stres yönetimi programları uygulayabilir, çalışan yardım programları sunabilir, iş-yaşam dengesini teşvik edebilir, stres azaltma teknikleri konusunda eğitim verebilir ve destekleyici ve kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratabilir. Bireyler de gevşeme teknikleri, zaman yönetimi, sosyal destek arama ve sınırlar belirleme yoluyla kendi streslerini yönetmek için adımlar atabilirler.' ifadelerini kullandı.