İşçilerden zam eylemi

Kayseri'de bir mobilya fabrikası işçileri kendilerine yüzde 3 zam yapılmak istendiğini belirterek, fabrika önünde eylem yaptı. Fabrika işçileri, 'Devlet yüzde 12 zam verirken patronlarımız bize yüzde 3 zam ile gelmişler' dedi.

Fabrika önünde eylem yapan işçiler sendika yetkililerini yanlarına çağırdı. Bir sendika yetkilisi eylem yapan işçilerin yanına gelerek konuşmak istedi. Fabrika çalışanları sendika yetkilisine tepki gösterdi. Polis ekipleri sendika yetkilisini eylem alanından uzaklaştırdı. Kendilerine yüzde 3 zam verileceğini söyleyen bir işçi, 'Ben buraya girdiğimde 2009 yılıydı o zaman bin 100 lira maaş alıyordum. Yıl 2015 şu anda aldığım para bin 150 lira. 50 lira artış olmuş. 2009 yılında ben yeni evliydim şu anda 2015 yılındayız 3 çocuğum var. O zaman ekmek 25 kuruştu şimdi 85 kuruş. Biz sadece 50 lira zam alıyoruz. Şu anda 'görüşmeler sürüyor' diyorlar. Devlet yüzde 12 zam verirken, patronlarımız bize yüzde 3 zam ile gelmişler. Bizim aldığımız para yetmiyor, geçinemiyoruz. Biz sendikamızı değiştirmek istiyoruz. Öyle yasal bir hakkımız varmış ama değiştirmemize izin verilmiyor. Bizim burada isteğimiz güzel bir zam verilsin. 4 senedir zam almıyoruz. Zam verilsin işimize devam edelim' ifadelerini kullandı.Bir diğer işçi ise, 'Bin 200 lira para alıyorum. 400 lira ev kirası veriyorum. 300 lira kira ödüyorum. 130 lira elektrik parası ödüyorum. 100 lira da su parası yatırınca geriye 200 lira para kalıyor. Biz artık ne yapacağımızı şaşırdık. Bir haksızlığı daha söylemek istiyorum. Ben 12 yıllık işçiyim 4 ikramiye alan arkadaşlar var bir de 3 ikramiye alan arkadaşlar var. Niye böyle oluyor? Neden bunlar eşit değil?' diye konuştu.
Bir başka işçi de, 'Bu adam mesai yaparsa ve Pazar günü gelirse bin 200 lira veriyorlar. Gelmediyse 833 lira maaş alıyor. Şöyle söyleyeyim sendika bize 38 lira ev kirası veriyor. Aidatını kesiyor. Lafa geldiği zaman 'yardım veriyor' diyorlar. Hani nerede?' şeklinde konuştu.Öte yandan, sendika ile fabrika yetkililerinin toplu iş sözleşme görüşmelerinin devam ettiği öğrenildi.

Bakmadan Geçme