Işıl Alben kariyerini sonlandırdı?

Türk basketbolunun önemli isimlerinden biri olan Işıl Alben, 15 yıllık başarılı kariyerini sonlandırdı. Işıl Alben'in basketbol sahnesindeki etkileyici geçmişi ve kariyerinin sona ermesi hakkında bilgiler haberimizde yer alıyor.

Türk basketbolunun önemli isimlerinden biri olan Işıl Alben, 15 yıllık başarılı kariyerinin ardından basketbolu bırakma kararı aldı. Uzun yıllar boyunca Türkiye ve Avrupa'nın farklı takımlarında sergilediği üstün performansla tanınan Alben, basketbol sahnesindeki etkileyici geçmişiyle hatırlanacak.

Işıl Alben (d. 22 Şubat 1986, İstanbul), milli Türk basketbolcu. 1.72 boyundadır ve oyun kurucu pozisyonunda oynamaktadır. 2014 yılında EuroLeague şampiyonu olan ilk Türk takımının kaptanıydı.

Kulüp kariyeri
1998 yılında İstanbul Üniversitesi altyapısında profesyonel basketbola başlayan Işıl Alben, burada iki yılı A Takım'da olmak üzere aralıksız sekiz yıl oynamıştır. Altyapı kariyerinde 13 kez Türkiye ve sayısız İstanbul şampiyonluğu yaşayan Işıl, 2003 yılında Oğuzkaan Koleji ile Brezilya'da düzenlenen Dünya Liseler Arası Basketbol Şampiyonası'nda çeyrek final oynamıştır. İstanbul Üniversitesi takımında küçüklerde bir, yıldızlarda üç, gençlerde ise beş Türkiye şampiyonluğu yaşamıştır. Bunun yanı sıra altyapıda oynadığı yıllarda birçok kez asist kraliçesi, en değerli oyuncu, en iyi oyun kurucu ve en iyi gard ödüllerini almıştır. 16 yaşında A Takım'a yükseldiği İstanbul Üniversitesi'nde birinci oyun kurucu görevini üstlenmiştir.

İstanbul Üniversitesi'nden sonraki durağı ise BOTAŞ olmuştur. 2006–07'de transfer olduğu ilk takım olan BOTAŞ'ta Işıl, Türk oyuncu olarak ligin ilk Triple-double'ını kaydederek Türk Kadın Basketbolu tarihine geçmiştir. Genç yaşında başarılarla dolu bir sezon geçiren Işıl, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından sezonun en değerli oyuncusu seçilmiştir.

BOTAŞ'ta geçirdiği rüya sezonun ardından, 2007'de EuroCup oynayan İspanyol takımı Extrugasa'yla anlaşan Işıl Alben, sözleşmenin imzalanmasından birkaç saat önce Galatasaray'dan teklif almış ve 2007–08 sezonunda çocukluk hayali olan sarı-kırmızı formayı terletmek için İspanyol takımını reddederek, Galatasaray'a transfer olmuştur. 2009–10 sezonunda ise Galatasaray Kadın Basketbol Takımı'nın kaptanı olmuştur.

2014 sezonu ortasında Galatasaray'ın gelecek sezon için kendisiyle sözleşme yenilememe kararı almasıyla Işıl Alben, sezon sonunda takımıyla Triple Crown yapmış ve 2014–15 sezonu için Dinamo Kursk'a transfer olmuştur. Kurskya valisi tarafından duyurulan bu transfer Rusya kadın basketbolunda "Yılın Transferi" seçilmiş ve kendisine "Rusya'nın Prensesi" lakabı verilmiştir. Işıl Alben'le birlikte Dinamo Kursk takımı, tarihlerinde ilk kez Rusya Kupası şampiyonu olmuştur. Dinamo Kursk formasıyla Slovakya Basketbol Federasyonu tarafından "En Değerli Oyuncu" ödülüne layık görülen Işıl Alben, Rusya basketbol seyircisinin katıldığı oylamada Rusya Premier Ligi ve EuroLeague sezonları boyunca gerçekleşen "Dinamo Kursk – UMMC Ekaterinburg" karşılaşmalarının totalinde "En Değerli Oyuncu" ve Rusya Kadınlar Basketbol Premier Ligi antrenörleri tarafından "Son 10 Yılın En İyi Avrupalı Oyun Kurucusu" seçilmiştir.

Dinamo Kursk'ta geçirdiği 2015 sezonu sonrası kulüp yönetiminin ısrarlarına rağmen yeni sözleşmeyi reddedip, tekrar Galatasaray'a dönen Işıl Alben'in ikinci Galatasaray dönemi beş sezon sürmüştür. Haziran 2020'de yeni anlaşmaya varmak için sözleşmesini karşılıklı olarak fesheden kulübün, kendisine yeni sözleşme önermemesi ve şube yönetiminden mobbing görmesi sonucunda Işıl, Galatasaray'dan ayrılmış ve eski takımı BOTAŞ ile sözleşme imzalamıştır.

2021 ve 2022 sezonları için BOTAŞ'la sözleşme imzalayan, 2021 sezonunun 10. haftasında üçüncü kez ön çapraz bağ sakatlığı geçiren Işıl Alben, sezonun ilk yarısını asist ve yerli top çalma lideri olarak kapatmıştır. 2022 sezonu sonunda takımdan ayrılan Işıl, BOTAŞ'ta geçirmiş olduğu iki sezon sonunda tekrar Galatasaray'a dönmüş ve 2023–2024 sezonları için kulüple 1+1 yıllık sözleşme imzalamıştır. Galatasaray EuroCup'ta 2022-2023 sezonunu ikinci olarak tamamlamıştır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme