İslamofobi Sadece İslam Karşıtlığı Mıdır?
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın kaleme aldığı 'İçsesimizdeki İslamofobik Yankılar' başlıklı köşe yazısını paylaştı. Aydın köşe yazısında, 'İslamofobi, insan zihnine ekilip yetiştirilen bir olgu veya ideoloji olarak ele alınabilir mi?', İslamofobi'nin sadece İslam karşıtlığı mı yoksa daha geniş bir duygusal ve bilişsel olgu mu olduğunu ele aldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın Haber.7.com'da kaleme aldığı ‘İçsesimizdeki İslamofobik Yankılar' başlıklı köşe yazısını paylaştı. Aydın köşe yazısında, ‘İslamofobi, insan zihnine ekilip yetiştirilen bir olgu veya ideoloji olarak ele alınabilir mi?', İslamofobi'nin sadece İslam karşıtlığı mı yoksa daha geniş bir duygusal ve bilişsel olgu mu olduğunu ele aldı.
İçsesimizin olası İslamofobik yankıları, duygusal ya da bilişsel İslamofobiye ilişkin olarak kendi robot resmimizi çıkarmamıza yardımcı olabilir diyen Aydın, yazısının bir kısmında şu ifadelere yer verdi;
Duygusal ya da Bilişsel Bir Olgu Olarak İslamofobi
Literatür, duygusal ya da bilişsel İslamofobi derken, 'kendini Müslüman olarak tanımlayan' veya tanımlamayan bir bireyin İslam veya Müslümanlar hakkındaki büyük ölçüde (yersiz) sosyal kaygılarını anlatmaya çalışmaktadır. Bu durum daha çok, bireyin düşünce kalıbında yer alabilen, İslam'a veya Müslümanlara dair farklı fikir veya algılarla ilgilidir. Duygusal ya da bilişsel bağlamda İslamofobi, bir önyargı türü olarak ele alınır ve sosyal ve dışlayıcı önyargılar kategorisinde değerlendirilir.
İçsesimizin olası İslamofobik yankıları, duygusal ya da bilişsel İslamofobiye ilişkin olarak kendi robot resmimizi çıkarmamıza yardımcı olabilir. Zira içses yankılarımızın, kendimizi Müslüman olarak tanımladığımızı varsayarsak, zihin haritamızda İslamofobi virüsünün varlığını ve çeşitli varyantlarını görünür kılma gibi bir potansiyeli bulunmaktadır. Bu kapsamdaki ifadeleri daha da çoğaltabiliriz. Hatta konuyla ilgili içsesimizde olumlu veya olumsuz yansımaları bulunan pek çok hususu, bu anlamda ifadeye dönüştürüp kendimizi değerlendirme olanağı elde edebiliriz.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYINIZ...