İstanbul'un değil Kayseri'nin taşı toprağı altın!

Kayseri, altın madenleri ve diğer yeraltı zenginlikleri ile dikkat çekiyor. Koza Altın Madeni, Kaş Altın Madeni ve Develi Altın Yatağı hakkında detaylar burada.

Kayseri, son yıllarda keşfedilen yeraltı zenginlikleri ile adından söz ettiriyor. Altın madenleri başta olmak üzere diğer madenler açısından da oldukça zengin olan Kayseri'de bu kaynakların pek azı değerlendiriliyor.

Kayseri'nin Altın Madenleri

Kayseri, yeraltı madenleri ve enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir il olarak ön plana çıkıyor. Altın madenleri başta olmak üzere diğer yeraltı kaynakları bakımından da adından söz ettiren Kayseri, adeta ‘taşı toprağı altın' dedirtiyor.

Koza Altın Madeni'nde Rekor Üretim

Son yıllarda keşfedilen ve işlenen altın madenleri sayesinde Kayseri'de önemli ölçüde istihdam sağlanırken ülke ekonomisine de büyük oranda katkı yapılıyor. Kayseri'nin en önemli altın madenlerinden biri olan Himmette'de altın madeni, 2013 yılından beri Koza Madencilik tarafından işletiliyor. Himmetde'de Altın Madeni'nde açık ocak yöntemi ile üretim yapıyor. Himmetdede İşletmesi Koza Altın tarafından taşeron kullanmadan işletilen ilk işletme olarak biliniyor.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen işletmede 2 bin 500'ye yakın kişi istihdam ediliyor. Himmetdede Koza Altın maden işletmesinin rezervinin 2030 yılına kadar yeteceği, işletmenin yıllık 8 ila 10 ton üretim yaptığı açıklanırken, Koza Altın'a bağlı 5 maden sahasında en az maliyetle en fazla verim alınan işletme olduğu belirtiliyor.

Develi Altın Yatağı

Son yıllarda Kayseri'de keşfedilen en önemli altın yatağı Develi'de ortaya çıktı. Kanaladı Centra Gold'a bağlı Öksüt Madencilik tarafından işletilen altın madeni ilçenin en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi.
Centra Gold'un Türkiye Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye'nin madencilik potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, son yıllarda küresel madencilik için öneminin daha da arttığını söyledi.
Bickford'un verdiği bilgiye göre, Öksüt madencilik 2020 yılında faaliyeti geçti ve 5 ila 6 ton arasında altın üretimi gerçekleştiriyor. Bölgede istihdam sağlayan tek kuruluş olan işletmede bin 200 kişi çalışıyor. Kadınların çalışma oranı ise yüzde 15.

Kaş altın Madeni

Kayseri'de en büyük altın madeni rezervlerinden biri de Kocasinan İlçesi'ne bağlı Kaş Köyünde keşfedildi. 2016 yılında yapılan sondaj çalışmalarında rezerve ulaşıldı ve 1,2 milyar dolarlık bir rezerv olduğu belirlendi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) bağlı bir maden şirketi tarafından bugüne kadar büyük bir titizlik içerisinde sürdürülen çalışmaların aradan geçen süre içerisinde hangi aşamada olduğu merak edilirken, henüz rezervlere tam olarak ulaşılamadığı ve altının çıkarılmaya başlanmadığı öğrenildi.
Kaşköy Mahalle Muhtarı Habip Gılıç, Kayseri Anadolu Haber'e yaptığı açıklamada, çalışmaların 24 saat aralıksız olarak sürdüğünü ancak halen altın rezervine ulaşıldığına dair bir bilginin olmadığını kaydetti. MTA'nın 6 sondaj makinesiyle çalışmalarını 24 saat esasına göre gerçekleştirdiğini ifade eden Gılıç, rezervin bulunduğu alanın toprak yapısı nedeniyle çalışmaların bu şekilde ilerlediğini, 2024 yılı sonuna kadar altının çıkarılmaya başlanmasını umut ettiklerini ifade etti.

Diğer Madenler de var

Kayseri sadece altın değil, diğer madenler açısından da oldukça zengin bir ildir. Fakat il topraklarında yer alan madenlerin pek çoğu değerlendirilemiyor.
Kent hinterlandında işletilen madenlerin en önemlilerinden biri çinkodur. 800 bin ton toplam, 197 bin ton jeolojik rezervli çinko, Yahyalı ve Bünyan ilçelerinde bulunuyor. 3 milyon ton toplam, 370 bin ton jeolojik rezervli kurşun-çinko karışımı damarlar ise Yahyalı ve Develi ilçeleri yakınlarında yer alıyor.
Kayseri'de yoğun olarak işletilen bir başka maden demirdir. Demir yatakları, Yahyalı, Yeşilhisar, Develi, Felahiye, Pınarbaşı, Bünyan ve Sarız kırsalında daha zengindir. 10,7 milyon ton toplam, 1,8 milyon ton jeolojik rezerv gösteren bu maden, biri Develi, ikisi Yeşilhisar ilçelerinde olmak üzere üç işletme tarafından üretiliyor. İlin krom varlığı ise Pınarbaşı İlçesi'nde toplanmıştır. Kayseri İli'nde üretilen madenlerden olan kromun 283 bin ton toplam, 100 bin ton jeolojik rezervi vardır.
Bünyan, Pınarbaşı, Develi, Felahiye ve Yeşilhisar dolaylarında bulunan linyit, 4 milyon ton toplam rezervlidir. Erkilet'teki linyit ocaklarından ancak yöresel gereksinimleri karşılayabilecek miktarda üretim yapılıyor. Manganez ise Pınarbaşı ve Tomarza yakınlarında daha yüksek seviyelerde bulunabiliyor. 1200 ton toplam rezervli bu yataklarda zaman zaman üretim yapılmıştır. İlde, sayılan bu madenlerin dışında Sarız'da 450 bin ton toplam rezervli alüminyum ve asfalt, Bünyan ve Pınarbaşı'nda asbest, İl merkezinde 179,3 milyon m3 toplam rezervli diyatomit, Bünyan'da alçıtaşı (jips) ve Erkilet'te tras yatakları vardır. Ayrıca Talas çevresinde de Bims yatakları mevcuttur.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme