İYİ Parti İl Başkanı Ataman ile Akay arasında ipler gerildi

İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman'ın, Şeker Fabrikası'nın borçları ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasının ardından, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ile ipler gerildi.

Ataman'ın, “Kayserispor'a sahip çıkanlar, Şeker Fabrikası'na neden sahip çıkmıyor?” başlıklı, Şeker Fabrikası'nın borçları olduğunu savunduğu basın açıklamasına, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay bir televizyon programına çıkarak yanıt verdi. Ataman ise, Akay'ın söz konusu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına dair yeni bir basın açıklamasında bulundu.

“KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI YÖNETİM KURULU ADINA CEVAP VERMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

İYİ Parti İl Başkanı Ataman, söz konusu basın açıklamasında, Akay'ın şahsıyla ilgili yaptığı hakaret içerikli açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirtti. Öte yandan, bir siyasi partinin il başkanı olarak, Şeker Fabrikası gibi bir yapıda çalışanlarla, çiftçilerin haklarını sorgulamalarının doğal bir refleks olduğunu belirten Ataman, Akay'ın, Pancar Kooperatifi Başkanı sıfatıyla Şeker Fabrikası'nın durumu üzerinden değerlendirme yapmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Ataman, “Öncelikle biz sorularımızı Kayseri Şeker Fabrikası yönetimine sorduk ve bizlerin, yöremiz çiftçilerinin ve Kayserili hemşehrilerimizin bilgilendirilmesini istedik, Sayın Akay Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı olarak bize cevap verdiniz, ancak hangi sıfat ile cevap verdiğinizi anlayamadık. Zira; 29.03.2011 tarihli Kooperatifler Kanununda yapılan değişiklik ile ek madde 3 ‘de bağdaşmayan görevler başlığı altında; ‘kooparatifler ve üst kuruluşların yönetim kurulu üyeleri ve denetçileri başka bir alan da görev alamaz' hükmü yer almaktadır. Bu nedenle kendisinin Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu adına cevap vermesi de ayrıca düşündürücüdür.” dedi.

“TURHAL ŞEKER'İN ÖDENMEYEN 2 TAKSİT VE FAİZİ VAR”

Ataman, Akay'ın TV programında, fabrikanın herhangi bir vergi borcu bulunmadığı şeklindeki açıklamalarına ise şöyle yanıt verdi:

Sayın Akay; Vergi borcunu ve taksitlere bölünüp bölünmediğini sorduğum için vergi borcu olmadığını ceza olduğunu söylüyor ve vergi ile cezayı bile ayırt edemediğim için cahillik ile suçluyorsunuz; oysa 4 Şubat 2020 tarihli ‘Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ve bağlı ortaklıklar 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle ve aynı tarihte sona eren altı aylık ara döneme ait özet konsalide finansal tablolar ve sınırlı denetim raporu' ki; Kayseri Şeker Fabrikası yönetiminin KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. ye hazırlatılan bu raporun, 20. sayfası dip notunda ; ‘17 Ocak 2020 tarihinde Mithat Paşa Vergi Dairesi ile yapılan görüşme sonucunda toplam 53.631.953 TL tutarındaki vergi borcu 19 ay üzerinden taksitlendirilmiş' yazmaktadır. Sayın Akay, Kayseri Şeker Fabrikasının borcunun Turhal Şeker Fabrikasının alınması ile ilişkilendirmektesiniz, aynı raporun 20'nci sayfasında tamamen peşin alınmadığı, kalan borcuna yüzde 11 faiz uygulanacağı belirtilmiştir.”

Turhal Şeker Fabrikası'nın henüz ödenmeyen 2 taksit ve faizinin de bulunduğunu hatırlatan Ataman, “Turhal Şeker Fabrikası 569 milyon TL'ye satın alınarak yüzde 30 peşin geriye kalan miktar 4 eşit taksite bölünmüştür. 15 Mayıs 2020 tarihinde sizin Turhal Şeker'in ikinci taksidini ödediğinize dair açıklamalarınız internetten bulunabilir. Yani henüz ödenmeyen 2 taksit ve faiz de bulunmaktadır. Bu durumda yapılan borç sadece Turhal Şeker'i almak ile olmamıştır. Aynı raporun 2'nci sayfasında 2.510.273.410 TL borç bulunduğu yazmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme