Jeoloji uzmanı açıkladı - Sıcak ve soğuk hava depremi tetikler mi?
Ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, 1998'de Adana'da gerçekleşen depremlerin hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlara denk gelmesi ardından 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin havanın soğuk olduğu, halk arasında, sıcak – soğuk hava depremi tetikler iddiası konuşulmaya başladı. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen konuyla ilgili bilimsel açıklamalar yaparak, son noktayı koydu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, 1998'de Adana'da gerçekleşen depremlerin hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlara denk gelmesi ve ardından 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin havanın soğuk olduğu, halk arasında farklı tartışmalara sebebiyet verirken, sıcak – soğuk hava depremi tetikler iddiası konuşulmaya başladı.
Bazı vatandaşlar bunu yalanlarken, bazıları da doğru olduğunu iddia ediyor. Gündeme gelen bu konu Türkiye genelinden değil, dünya genelinde tartışılır hale geldi.
Hava olaylarıyla deprem arasında olan ilişki Yunan tarihine kadar dayanıyor.
Evsen, plakaların birbiriyle hareket etmesi ve birbiriyle çarpışma esnasında deprem oluşturması yer bilimcileri için son derece normal ve olağan bir olay olduğunu kaydetti.
‘Türkiye bir tektonik ülke'
Türkiye'nin tektonik yapısına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak, “Ne sıcak havanın ve soğuk havanın ne de mevsimlerin depremle bir ilgisi yoktur. Dolayısıyla deprem tamamen doğal bir olay yağmurun yağması, rüzgârın esmesi gibi… Plakaların birbiriyle hareket etmesi, birbiriyle çarpışma esnasında deprem oluşturması, biz yer bilimcileri için son derece normal ve olağan. Dünyanın bu şekliyle bu hareketiyle, bu depremlerin olması gayet normal bir şey… Ne sıcakla ne soğukla bir alakası yoktur. Türkiye bir tektonik ülke, bu tektonik ülke içerisinde bizim deprem kuşağı olduğumuz belli, nereden belli? Türkiye'de tektonik yapısına baktığımız zaman bin 200 kilometre fayımız mevcut, 600 kilometre uzunluğunda Doğu Anadolu Fayı mevcut, Ölü Deniz Fayı mevcut, Türkiye'nin bir çok yeri tektonik kuşak içerinde yer alan bir zon... Türkiye'de yaklaşık bir den büyük 20 – 22 bin civarında deprem olur. Bu sene 2 ye katlandı. Çünkü 2 büyük deprem yaşadık. Bunların hava olaylarıyla hiçbir alakası yoktur.” ifadelerine yer verdi.