Kader Kayserili abla kardeşi aynı yerde buluşturdu! Bakın nasıl?

Kayseri'de yaşayan ve burslu olarak eğitim gördükleri özel liseden mezun abla kardeş, 6 yıl sonra bir araya geldi. Aynı kaderi yaşayan kardeşler bakın nerede buluştu? İki kardeşin şaşırtan öykülerini sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

TAKİP ET

Aynı özel lisede burslu eğitim alan Kayserili kardeşlerden abla Selcan Beyza Kocabıyık, üniversiteye geçiş sınavında 6 yıl önce Türkiye 18.'si olmuştu. Kardeşi Ensar Kocabıyık 2023 YKS sonuçlarına göre Trükiye 41.'si oldu. Aynı üniversitenin tıp fakültelerini 6 yıl arayla kazanan Kocabıyık kardeşler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bir arada olacaklar.

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesini dereceyle kazanan Ensar Kocabıyık, lisenin ilk yıllarında sınav bilincine vardığını ifade ederek; yoğun bir hazırlık yapmadığını ancak son senede sınavın ciddiyetini kavradığını ve kendisine uygun bir çalışma programı takip ettiğini söylüyor.

Kocabıyık, "12 saatlere kadar çalıştım ama ikinci dönem artık bir yerden sonra insan yoruluyor 6 saatte durdum. Belki daha fazla çalışanlar vardı ama gücüm yetmiyordu." diyerek çalışmayı son seneye bırakmanın gerginliğe sebep olduğunu belirtti.

Kocabıyık ablasını kendisine idol olarak gördüğünü ve ailesinin emeğini boşa çıkarmak istemediğini ifade ederek motivasyonunu açıkladı.

Bana en çok güvenen ablamdı

6 Şubat'ta meydana gelen asrın felaketi sonrası Kayseri'deki ailesinin yanından İstanbul'daki ablasının yanına giderek süreci atlattığını anlatan Kocabıyık, "Burada en düşük net yaptığım zamanlarda moral motivasyon verdi, 'Herkesin kötü zamanı olur.' diyordu. Sınava son bir ay kala yine en büyük düşüşü yaşadığımda 'Aynılarını ben de yaşadım.' Bu tarz şeylerin olduğunu söyledi. İnanmadım, 'Sen yapacaksın.' diyerek bana her daim güvendiğini hissettirdi. Haklıymış, sağ olsun" dedi.

Çalışmak zekadan daha önemli!

Zekanın genetikten ziyade çevresel faktörlerle zaman içinde geliştiğini iddia eden Kocabıyık şöyle konuştu; "Ben eğitim hayatımın ilk yıllarında o kadar olmasam da çocukken oluşan zekayla herhalde başarılı olduğumu düşünüyorum. Ama son senemde tamamen çalışmamı arttırdım çünkü çalışmadığım zamanda olmadığını net bir şekilde gördüm. Sadece zeka bir işe yaramıyor eğer bende varsa zeka."

Abla, psikiyatrist olmak istiyor

Aynı üniversitenin Uluslararası Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi abla Selcan Beyza Kocabıyık, Türkiye 18.'si olarak kazandığı bölümden mezun olurken Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) hazırlandığını, psikiyatrist olmayı hedeflediğini söyledi.

Kardeşine sınav döneminde rol model olarak sürece hazırlayan abla Kocabıyık, dikkat ettiği konu başlıklarına dair şöyle konuştu:

Kendi yolunu bulmasını istedim

"Elimden geldiğince çok yönlendirmeden ama her şeyi görüp analiz ettiğinden emin olarak değerlendirmesi için uğraştım. Burayı da gelip gezmesini istedim ama sadece kendi yaşadıklarımı paylaşarak çok yönlendirici olmadan kendi yolunu bulmasını istedim. Bana göre tıp fakültesi gerçekten çok farklı seçeneklere gidebilen bir bölüm. Klinisyen olmak da araştırmacı hekim olmak da mümkün."

Abla Kocabıyık'tan tavsiyeler!

Abla Kocabıyık, üniversite sınavına hazırlanan gençlere bazı tavsiyelerde bulunarak, "Sınav sürecinin gerçekten en önemli yönü psikolojik dayanıklılık bence. Çok çalışmayı uzun vadede sürdürebilmek her zaman mümkün olmuyor. En önemli nokta irade oluyor bu konuda, sonrasında da kariyer seçeneklerini deneyimlerken her şeyi yerinde görmek ve deneyimleyenlerden fikir almak çok önemli" şeklinde altın öneriler verdi.

Bakmadan Geçme