Kadın Güçlenme Endeksi'nde Kayseri 39'uncu sırada
8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanırken, Kayseri'nin, 'Kadın Güçlenme Endeksi' il sıralamasında 39'uncu sırada çıktığı görüldü.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) 2016 yılı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadın Güçlenme Endeksi araştırmasında Kayseri vasat bir seyir izlerken, Kayseri'nin ise söz konusu tabloda yükselme kaydettiği dikkatleri çekti.
KAYSERİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE 46'NCI
TEPAV'ın 2016 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği raporunda iller arasında 46'ncı sırada yer aldığı paylaşıldı. Karşılaştırmalı olarak sunulan raporda Kayseri, 2012 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği konusunda 66'ncı sırada bulunurken, 2015 yılına gelindiğinde ise 46'ncı sıraya yükseldiği dikkatleri çekti. İller içerisinden toplam 39 ilde değişim olduğu ve bu değişimlerin eksi yönde gerçekleştiği görülürken, İstanbul ve Yalova'da değişim olmadığı dikkatleri çekti. Türkiye'de geri kalan 40 ilde ise değişimin artı yönde meydana geldiği kaydedildi. Eşitsizlik endeks sıralamasında İstanbul ilk sırada bulunurken, son sırada ise Bitlis'in yer aldığı iletildi.
KADIN GÜÇLENME ENDEKSİ'NDE KAYSERİ YÜKSELİŞTE
Raporda Kadın Güçlenme Endeksi'nde ise Kayseri'nin yine yükselişte olduğu paylaşıldı. Buna göre 2012 yılında 43'üncü sırada yer alan Kayseri, 2015 yılına gelindiğinde ise 4 sıra yükselerek 39'uncu sıraya yerleşti. Kadın Güçlenme Endeksi sıralamasında ilk sırayı ise yine İstanbul alırken, son sıraya da Muş sahip oldu.
KADINA KARŞI ŞİDDET ÖNLEME MERKEZLERİNİN BİRİ DE KAYSERİ'DE
Toplumda kadın haklarından bahsedildiğinde akıllara ilk gelen ‘kadına şiddet' konusunda ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmaları dikkatleri çekiyor. Buna göre kadına karşı şiddeti önlemek için kolları sıvayan bakanlık, Şiddet önleme ve izleme merkezleri uygulamasını başlatırken, bakanlığın 2017 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye genelinde, toplam 49 ilde bu merkezleri hizmete açtığı öğrenildi. Aralarında Kayseri'nin de bulunduğu iller ise şu şekilde sıralanıyor; ‘Bursa, Adana, Antalya, Ankara, Denizli, Trabzon, Samsun, İzmir, İstanbul, Şanlıurfa, Mersin, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, Sivas, Adıyaman, Zonguldak, Erzincan, Tekirdağ, Gümüşhane, Eskişehir, Çorum, Manisa, Çanakkale, Uşak Konya, Hatay, Düzce, Burdur, Van, Osmaniye, Bartın, Hakkari, Tunceli, Amasya, Kayseri, Batman ve Yalova. Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin Türkiye genelinde 81 ilde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor. HABER: KAAN AKBAŞ