Kadına yönelik şiddet Erü'de masaya yatırıldı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğrenci Konseyi tarafından kadına yönelik şiddetin ele alındığı 'Yalnız Değiliz' adlı panel düzenlendi.

Turizm Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Yıldırım, Kayseri Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Fatma Oytun, Avukat Burçin Akbulut, Psikolog Danışman Esra Çağır'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan ERÜ Öğrenci Konsey Başkanı Berat Deniz, kadına şiddetin önlenmesi için şiddet bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Deniz, 'Günümüzde kadına yönelik şiddet tüm dünyada bütün acımasızlığıyla devam etmektedir. Ülkemizde de kadına yönelik şiddet konusunda devlet tarafından yapılan çalışmalar yaraya merhem olamamıştır. Olayın esasına inmeden yapılan çalışmalar çözüm olarak gösterilemez. Önemli olan şiddet uygulamasından sonra bir takım müdahalelerin yapılması değil, şiddetin uygulanmasının önüne geçilmesidir. Şiddeti önlemek ve korumak için şiddet bilinci geliştirmek, nasıl oluştuğunu, hayatın tüm alanına nasıl sızdığını anlamak tek yoldur' dedi.
Kayseri Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Fatma Oytun ise, 'Kayseri'de kadınlarımız çok yalnız, sokağa çıkamıyor. Çıksa da ciddi anlamada fiziksel ortamlar onları men ediyor. Hiçbir alanda rahat değiller' diye konuştu.
Avukat Burçin Akbulut da konuşmasında, Türk Ceza Kanunu hakkında bilgiler verdi. Avukat Akbulut, 'Türk Ceza Kanunu'nun 81. ve 82. maddeleri bize kasten öldürmeyi anlatan maddeler. Özellikle 82. madde bizi çok ilgilendiriyor. Üst soy, alt soy veya eş ya da kardeşe karşı, çocuğa, beden ve ruh bakımından kendini savunamayan kişilere işlenmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır hükmü vardır. Aile bireylerindeki her hangi birisi aile içerisinde bulunan birlikte yaşadıkları herhangi bir kişiye bir şiddet uyguladığı zaman, hakimin vereceği bir karar ile şiddet uygulayan kişi evden uzaklaştırılabilir' şeklinde konuştu.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ'NDE KADINA ŞİDDET KONULU SEMİNER

Türk Hukuk Enstitüsü Kayseri Şubesinden Avukat Burçin Akbulut, erkeğin kadına uyguladığı şiddete karşı yapılan hukuki düzenlemelerin çoğunun, kadın hak örgütlerinin çalışmaları sonucunda gerçekleşebildiğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğrenci Konseyi tarafından, Turizm Fakültesi Prof. Dr. Cengiz Utaş Konferans Salonunda, kadına şiddet konulu 'Yalnız Değilsiniz' semineri düzenlendi. Oturum başkanlığını ERÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Yıldırım'ın yaptığı seminere, Türk Hukuk Enstitüsü Kayseri Şubesinden Avukat Burçin Akbulut, Kayseri Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun, Psikolojik Danışman Esra Çağır konuşmacı olarak katıldı.
ÖRGÜTLÜ KADIN GÜÇLÜ KADIN
İlk konuşmayı Avukat Burçin Akbulut yaptı. Kadınların, erkek tarafından kendisine uygulanan şiddet karşısında kanuni haklarına dair bilgi veren Avukat Burçin Akbulut, kadın hakları konusunda yapılan kanuni düzenlemelerin, kadınların lehine olabilmesinin ön koşulunun, kadınların sivil toplum kuruluşlarında örgütlenebilmeleri olduğunu ifade etti. Son zamanlarda tedbir kararının kaldırılmasına dair çıkan söylenti üzerine, sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile kaldırılmanın engellenmesi yönünde karar alınmasının sağlandığını belirten Avukat Burçin Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Erkeğin ev içinde birlikte yaşadığı, hatta bu kan bağı bulunmayan bir başka kişi de olabilir, bir kadına karşı şiddet uygulaması sonucunda hakimin ya da daire amirinin şahsın evden uzaklaştırılmasına karar vermesine tedbir kararı diyoruz. Tedbir kararı sıkça alınıyor. Ama şiddete uğrayan kişi ne kadar korunuyor işte orası biraz tartışılıyor. Evden uzaklaştırma kararı şiddet uygulayanı daha da hiddetlendirdiği için evden uzaklaştırmalar genelde ölümle sonuçlanıyor şeklinde bir söylenti var. Bu nedenle tedbirin kaldırılması ile ilgili çalışmaların olduğu duyumları geldi kulağımıza. Türkiye Barolar Birliği'nin Kadın Hakları Komisyonu'nun oluşturduğu TÜBAKKOM başta olmak üzere bazı sivil topluk kuruluşlarının kadına şiddetle ilgili ciddi çalışmaları var. Bu söylentiler üzerine var olan tedbir kararının kaldırılmasından ziyade, teknik takip yolu ile takibinin sağlanarak suçun oluşmasını engellemeye yönelik elektronik kelepçenin hayata geçirilmesi ile ilgili ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu, kadın hak örgütlerinin ve kadın duyarlılığı ile çalışma yapan grupların çabası ile oldu. Aksi takdirde her torba kanunda olduğu gibi bu düzenleme de sümen altı edilip değiştirilebilecek bir kanun maddesiydi.'
Avukat Burçin Akbulut'un ardından, Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun, engelli kadının uğradığı şiddet; Psikolojik Danışman Esra Çağır da şiddete uğrayan kadının psikolojisine dair değerlendirmelerde bulundu. Seminer, konuşmacıların, öğrencilerin sorularını yanıtlaması ile son buldu.

Bakmadan Geçme