'Kadınlar çift maaş alabilir'

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Ali Tezel Sosyal Güvenlik Müşavirliği Bürosu yetkilisi Kerim Solak, sosyal güvenlikle ilgili, akıllarda soru işareti oluşan konulara dair açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak'ın yaptığı açıklamalara göre; bir kadının hem babasından hem de kocasından iki maaş alabilme hakkı bulunduğu ve erkeklerin askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilmesinin mümkün olduğu belirlendi.
KADINLAR ÇİFT MAAŞ ALABİLİRSosyal Güvenlik Uzmanı Solak, babası ve kocası vefat eden bir kadının her iki taraftan da maaş almasının mümkün olduğunu bildirdiği açıklamasında şunlara yer verdi; 'Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu, baba ve koca aynı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli veya sigortalı ise, dul kalan yetim kalan kadına sadece en yüksek aylığı alan kişiden maaş bağlar. Ancak, konu dava edilirse hem babadan hem ölen eşten emekli maaşı alınabilir. Bu durumda tabi ki kişilerin ölüm tarihleri önemlidir. Örnek verecek olursak kişi, 2002 tarihinde SSK emeklisi babasını kaybetmiş ve 2009 yılında aynı babası gibi SSK'dan emekli olan eşi de vefat etmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaptığında aldığı cevap yüksek olan maaşı ve sadece birini alabilirsin oluyor. Oysa ki ölümlerden biri 06.08.2003 tarihinden önce olduğu için hem babadan hem eşten maaş alma hakkına sahiptir bu kişi. Bu durumda izlenecek tek yol mahkeme olacaktır. Hak sahibi konuyu dava ederse alamazsın denilen maaşı da alacaktır. Bu konu hakkında örnek Yargıtay kararları mevcuttur.'
ASKERLİK BORÇLANMASI YAPMAM GEREKLİ Mİ?Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak, son zamanlarda tanık oldukları sorulardan birinin de askerlik borçlanması konusuyla ilgili olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi; 'Vatandaşımız emeklilik durumu hakkında askerlik borçlanması yapması gerekli mi değil mi konusunda bazı yanlış bilgilere sahip. Bunun neticesinde bir karara varmakta zorluk çekiliyor. Kısaca özetlersek kişinin sigorta başlangıcı, askerlik yapmadan önce ise, kişiye sadece askerlik yaptığı süre kadar gün kazandırır. Yaş ve yıl şartını tamamlamış, sadece prim günü eksik olan kişiler, askerlik yaptıkları süreyi günlüğü 12,1 liradan borçlanıp günlerini tamamladığında emekli olabilir. Sigorta başlangıcı askerlikten sonra olan vatandaşlarımız ise, askerlik yaptıkları süreleri aynı şekilde günlüğü 12,1 liradan borçlanıp emeklilik tarihini bir yıl geriye çekme imkanına sahiptir. Kişilerin bilgileri farklılık gösterdiğinden kişiler, tam gün borçlanması veya kısmi borçlanma yaparak bu fırsattan yararlanabilir. Ne zaman emekli olacağı ve kaç gün askerlik borçlanması yapması gerektiği konusunda, konuya hakim bir sosyal güvenlik uzmanı tarafından bilgi almaları daha sağlıklı olur. Örneğin; '02.05.1968 doğumluyum sigorta başlangıcım 05.04.1992, 5 bin 300 prim günüm mevcut. 540 gün askerlik yaptım ne zaman emekli olurum?' diye bir soru geliyor, biz de buna cevaben; 'normal emeklilik şartları 25 yıl 53 yaş ve 5 bin 600 gündür. Bu şartlarda emekli olacağınız tarih; 02.05.2021'dir. Ancak 320 gün askerlik borçlanması yaparsanız emeklilik şartları 25 yıl 52 yaş 5 bin 525 gün olacaktır ve buna göre 02.05.2020 tarihinde emekli olmanız mümkün' diyoruz.'Açıklamalarında insanın hayatta bir kez emekli olduğunu ve bir ömür maaş aldığını söyleyen Solak; 'Bu sebeple sosyal güvenlikle ilgili işlemlerin doğru ve bir uzmandan yardım alarak yapılması gerektiğini tavsiye ederiz' şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme