Kadınlar için yeni iş kapısı: Misafir asistanlığı
Kayseri'nin vazgeçilmez altın günleri kadınlar için yeni bir iş kapısı oluşmasının da önünü açtı. Misafir asistanlığı bugünlerde Kayserili hanımların büyük ilgisini çekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Kayseri'de 'altın günü' olarak adlandırılan misafir ağırlama geleneği, çağa ayak uydurdu. Altın günü yapan kadınların çoğu "misafir asistanlığı" olarak adlandırılan kadınları istihdam edince, pek çok kişi için yeni bir iş kapısı açılmış oldu.
Kadınların iş hayatındaki varoluşu her geçen gün artış gösteriyor. Bu durum, hem kadınların hem de toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlıyor. Diğer yandan Kayseri'de 'altın günü' olarak adlandırılan misafir ağırlama geleneği, kadınların hem sosyalleşmesini hem de birikim yapmasını sağlıyor. Bu gelenekte, her hafta bir ev sahibi, diğer kadınları evine davet ediyor ve onlara çeşitli ikramlarda bulunuyor. Misafirler ise ev sahibine altın takarak destek oluyor. Böylece hem sohbet edip hem de birbirlerine maddi destekte bulunuyorlar. Kayseri'de yıllardır devam eden bu gelenek, kadınların ekonomik olarak güçlenmesine de katkı sağlıyor. Şimdilerde ise genç kadınlar iş hayatında daha aktif. Böylelikle orta yaşlı Altın gününün ev sahipleri ya da servis yapmayı tercih etmeyen kadınların çoğu "misafir asistanı" olarak adlandırılan kadınları, çalıştıkları saat karşılığı belli tutarda ödeme yaparak istihdam ediyor.
Ortalama saat ücreti 150 ile 300 lira arasında bir tutar karşılığında misafir asistanlığı yapan kadınlardan biri ‘biz bu binada görevli olarak oturuyoruz. Bina sakinlerinin çok gün gezmesi olur. Ara ara temizliklerine çağırırlardı beni yapardım. Son 1 yıldır da günlerine çay servislerine yardım ediyorum. Onlar bana ikramlıkları gösteriyor misafirleri gelince ben çay servislerini kahve servislerini yapıyorum. Bulaşıkları toparlayıp öyle çıkıyorum' şeklinde dile getirdi.
Servis yapmanın temizlik yapmaktan daha güzel bir iş olduğunu da dile getirerek ‘ temizlik yapmak manevi olarak daha zor oluyor. Bedenimde daha çok yoruluyor. Servis yapmakta yorucu ama bana da değişiklik, sosyallik oluyor' dedi.
Altın gününde servis yaptıran bir hanım ise ‘ altın günlerimiz olmazsa olmaz. Eşi dostu bu sayede görüyoruz. Hem oturup sohbet ediyoruz hem de birikimimiz oluyor. Şimdilerde kızlar-gelinler ya okuyor ya çalışıyor bende böyle olunca pastamı böreğimi yapıp servis etmek içinde yardım alıyorum kimseye de ihtiyacım olmuyor. Yaşımızda geçti artık ben hizmet etmeye zorlanıyorum işimi kolaylaştırıyor' dedi.
>>Gülşen Büyükçekiç