Kahramanmaraşlılar depremi bu mucitten öğreniyor!

Asrın felaketi Kahramanmaraş depreminden sonra çoğu insan hâlâ deprem korkusu yaşarken, vatandaşlar jeoloji mühendislerinin her söylediklerini dikkatle dinliyor ve araştırıyorlar. Detaylar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kaydedilmiş en büyük depremi olan 7,8 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinde toplam 62 binden fazla insan hayatını kaybetti. Kahramanmaraş merkezli bu depremden 11 İl etkilendi. 11 il dâhil tüm Türkiye, ‘tekrardan deprem olacak mı?' korkusunu yaşarken bir kaç jeoloji mühendisleri de tanınır hâle geldi.

Depremin olacağını Mucitten öğreniyorlar

Kahramanmaraşlı bir depremzede artık depreme alıştıklarını ve tüm Maraşlıların Şadi Başer adında bir mucidi takip ederek depremi öğrendiklerini söyledi.

Şadi Başer kimdir?

Yeni Olay'da yer alan habere göre;

Şadi Başer, Denizli'de kurduğu atölyesinde elektronik parçalarla çeşitli cihazlar geliştiren mucit Şadi Başer, deprem ön tanıma cihazı geliştirerek yaşanacak depremleri önceden bildiğini iddia etti. Başer, cihazın Türkiye'de belli bölgelere yerleştirilip vatandaşların depremlerden önce uyarılarak can kayıplarının önüne geçilebileceğini ileri sürdü.

İlkokul mezunu olan, kendini elektrik ve elektronik konusunda geliştiren Şadi Başer, bir odasını atölyeye dönüştürdüğü evinde daha önce atık elektronik cihazlardan çorba karıştırıcısı, kahve makinesi gibi aletler yapmıştı. Geliştirdiği yazılımla çeşitli cihazlar yapan Başer, elektronik devreler ve mikroçipler kullanarak doğalgaz tasarruf cihazı icat etmiş, otomobillerde yakıt tasarrufu sağlayan sistem geliştirerek suyla çalışan cihazla yakıtta yüzde 40'a varan tasarruf sağladığını da iddia etmişti.

Titreşim sinyalleri ile belirliyor

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından deprem için araştırmalarına yönelen Başer, mini hertz frekanslarının depremi önceden öngörebileceğinden hareketle küçük dalga boyuna sahip yeraltından gelen titreşim sinyallerini incelemeye başladı. Sensörünü kendi geliştirdiği cihazla 1000'in üzerinde depremi önceden tespit ettiğini söyleyen Başer, bu cihazın Türkiye'de belli mesafelerde yerleştirilip depremlerde yaşanan can kayıplarının önüne geçilebileceğini iddia ediyor.

Yarım saat önce uyarıyor

Deprem ön tanıma cihazı ile hayatların kurtulacağını öne süren Başer, ‘Bütün depremleri kesinlikle biliyoruz. Binin üzerinde kaydım var. Geliştirdiğim deprem ön tanıma cihazı, deprem olmadan yarım saat öncesinde uyarı veriyor. Depremin cihaza yakınlığına göre de büyüklüğünü öngörmek mümkün. Tek cihaz olduğu için konum belirtemiyoruz. Bu cihazdan Türkiye'nin her tarafına belli mesafelerde yerleştirilip, bilgisayar ağı ile haberleşme sağlandığında hangi bölgede, kaç şiddetinde deprem olacağını yarım saat önceden tespit edip, ilgili kurumlara iletebiliriz. Şu an maksimum 650 kilometre uzaktaki depremleri tespit edebiliyoruz. Osmaniye'deki, Kahramanmaraş'taki, Hatay'daki depremleri buradan görebiliyorum. Göksun'daki 5,3 büyüklüğündeki depremi önceden cihazla tespit etme imkanım oldu. Önceki gün Girit adasındaki 4,1 büyüklüğündeki depremi yarım saat öncesinden tespit ettim. Bu cihazın en basitinden İstanbul'da 4-5 bölgeye yerleştirilmesi, insanların depremde kendini emniyete almasını sağlar' diye konuştu.

Bakmadan Geçme