'Kalifiye olmayan mezunlar var'
Türkiye'de gereğinden fazla diş fakültesi olduğunu belirten Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, 'Kalifiye olmayan o kadar çok mezun var ki…' dedi.
Diş hekimliği fakültelerinin sayısı hızla artıyor. Türkiye'de şu an 275 tane diş hekimliği fakültesinin olduğunu belirten Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, daha fazla fakülte açılmasının önüne geçecek düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Fazla fakülte açılmasının kalifiye olmayan çok fazla mezuna sebep olduğunu belirten Kural, “Bir an önce bu yeni fakülte açılmasının durdurulması, mevcut fakültelerin de kontenjanlarının azaltılması gerekiyor. Kalifiye olmayan mezunlar bizim değerimizi artırıyor ve biz bundan şikayet eder olduk” ifadelerinde bulundu.
“Üniversiteli işsiz ordusu yetişiyor”
Son 25 yılda diş hekimliği fakültelerinin mantar gibi çoğaldığını söyleyen Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, “Şu an 18 tane fakültemizde profesör unvanına haiz diş hekimi yok. Birkaç fakültemizin dekanı diş hekimi dahi değil. Topu topu 800 tane bizim hocamız var profesör seviyesinde. Yani çocuklara bu işi öğretecek olan insanlar tüm Türkiye'de. Bu 800 insanın yetiştirebileceği kişi sayısı belli. Fakültelerimizde Erciyes Üniversitesi dahi, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi şu an köklü bir diş hekimliği fakültesi oldu ama ilk açıldığında bir tane profesörümüz vardı. Başka kadrosu yoktu. Şimdi bu öğrenciler yetişecek ve bu yetişen öğrenciler hekim unvanı alıp hasta bakmaya başlayacaklar. Bizim istihdam diye bir sıkıntımız da yok zaten. Mezun olan hekim arkadaşlarımız ne muayenehane açabiliyor, çünkü bu ekonomik olarak ciddi bir varlık gerektiriyor. Onun için açamıyor. Cesaretsizlikten açamıyor. Tecrübesizlikten belki de açamıyor. Kamu almıyor diş hekimi de almıyor. Kamu alacak olsa kamu istihdam edecek olsa hadi gene neyse al ya da aç diyeceğiz. Üniversiteli lisans üstü mezunu işsizlik ordusunu arttırmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Bu işin siyasetten bağımsız hiçbir partinin diş hekimi milletvekili de demiyor ki daha çok fakülte açalım veya Sağlık Bakanlığı'nda bizi temsil eden en üst seviye var Doçent Doktor Emre Korkut var makamda. O kendisi de açıklıyor zaten bu kadar fazla fakülte açılmamasını. Akılların durduğu yer mi diyelim? Arkasında başka bir amaç mı var? Onu da anlamakta zorlanıyoruz biz meslek örgütü olarak. Ben mezun olduğumda diş hekimliği fakültesi sayısı 10 tane falandı. Ve şu an 275 tane diş hekimliği fakültesi var. O kadar diş hekimi biz ne yapacağız? Ne yapacağız derken ülkenin ihtiyacı olmadığı için söylemiyorum. Ülkenin ihtiyacı var ama atıl diş hekimi. Tamam onu kadroyu açabilsem veya her mezun olan diş hekimi muayenehane açıp halka hizmet verebilecek olsa tamam diyeceğim. Bunun tek açıklaması az önce de söylediğim gibi iş gücünü ucuzlatmak olabilir diye düşünüyorum. Ama o da öyle etki etmiyor. Ben kendi yaşamımdan biliyorum. Ben 25 yıllık diş hekimiyim ve bu 25 yılın yüzde doksan beşini yüzde doksan altısını serbest diş hekimliğiyle geçirdim.” ifadelerini kullandı.
“Daha fazla fakülte açılmasının önüne geçilmeli”
Fakültelerin 80 bin kotasının 40 bine düşürülmesi gerektiğini kaydeden Kural, “Bu kadar kalifiye olmayan hekim mezun ettiğiniz zaman özellikle pandemi döneminde mecburi hasta görmeden mezun olan meslektaşlarımız oldu, bizlerin değeri daha fazla artıyor. Öyle bir sıkıntı var ki biz değerimizin artmasından şikayetçiyiz. Yani resmen o durumdayız şu anda. Hani tüm renkler eşit kirlenirken birinciliği beyaza vermişler derler ya. Biz daha üst plana çıkıyoruz ister istemez. Olmadığımız halde. Çünkü vasıfsız diş hekimleri yasal diş hekiminin değerini kat kat arttırıyor. Projeyse eğer bu, bu proje mantığına uygun işlemiyor. O da kesinleşti gibi bir şey. Dolayısıyla bir an önce bu yeni fakülte açılmasının durdurulması, mevcut fakültelerin de kontenjanlarının azaltılması gerekiyor. Ayrıca 80 bin baremi var. Şöyle demek eğer ilk 80 bine girdiyseniz diş hekimliği fakültesi yazabiliyorsunuz. 90 bine girdiyseniz yazamıyorsunuz. Biz bu 80 binin de 40 bin kotasına çekilmesini talep ediyoruz. Çünkü diş hekimliği eğitimi mimarlık gibi, tıp gibi, veteriner hekimlik gibi layıkıyla alındığında çok zor bir eğitim. Dolayısıyla belirli bir altyapısının olması gerekiyor bu çocukların. Onun için de 80 bin kişinin 40 bin kişiye indirilmesi de taleplerimizin arasında.” diye konuştu.
>>Selma Kan