Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri… - Ünlü Ozan Kayserili Çıktı!

Kayseri'nin köklü tarihi kadar şiirleri, türküleri ve ozanları da ünlüdür. Ünlü ozan Dadaloğlu'nun Tomarzalı olduğunu biliyor muydunuz? İşte Dadaloğlu'nun hikayesi… Detaylar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde…

TAKİP ET

Kayseri'nin köklü tarihi kadar şiirleri, türküleri ve ozanları da ünlüdür. Ünlü ozan Dadaloğlu'nun doğum ve ölüm tarihini net bir şekilde bilinmemekle birlikte 18.yy'ın son çeyreğinde doğup 19.yy'ın ortalarında öldüğü ve Kayseri'nin Tomarza İlçesinde doğduğu biliniyor.

Kayseri ozanlarından Dadaloğlu'nun gerçek adı Veli, Dadaloğlu onun takma ismidir. Aynı zamanda Dadal, Dadalı, Aşıkdadal, Dadanoğlu ve Dadaloğlu gibi takma isimleri olduğu da biliniyor. Dadaloğlu'nun doğum ve ölüm tarihini net bir şekilde bilinmiyor fakat 18.yy'ın son çeyreğinde doğup 19.yy'ın ortalarında öldüğü ve Kayseri'nin Tomarza İlçesinde doğduğu biliniyor. Nur dağları ve Toros dağlarında, dağlık bölgesinde yaşayan Dadaloğlu yerleşik hayata geçmek istemeyen Türkmen aşiretlerinin sesi ve sözlü tarihi olarak sayılıyor.

Dadaloğlu o zamanlar Osmanlı Devleti'nin Anadolu Türkmenlerini yerleşik düzene geçirmek için yapmak zorunda kaldığı zorlamalara verdiği tepkileriyle tanınmaya başladı. Mücadelesini şiirlerinde türkülerinde de yansıtan Dadaloğlu, halkın duygularına değinecek konuları ele almıştı. Bu tepkilerinden baz alarak ise ‘Ferman Padişahınsa, Dağlar Bizimdir' diyerek tepkisini göstermiştir. 100 den fazla şiiri olan Dadaloğlu'nun bazı eserleri ise şunlardır:

Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri

Kalktı göç eyledi Avşar elleri
Ağır ağır giden eller bizimdir
Arap atlar yakın eder ırağı
Yüce dağdan aşan yollar bizimdir

Belimizde kılıcımız Kirmani
Taşı deler mızrağımın temreni
Hakkımızda devlet etmiş fermanı
Ferman padişahın, dağlar bizimdir

Dadaloğlu'm bir gün kavga kurulur
Öter tüfek davlumbazlar vurulur
Nice koç yiğitler yere serilir
Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir

Aslımı Sorarsan Avşar Soyundan

Aslımı sorarsan Avşar soyundan
Ayrı düştüm aşiretten beyimden
Pınarbaşı'ndan da beş yüz evinen
Çıkıp da cana kıyanlardanım

Çekerim çileyi böyl'olsun bugün
Alırım mı sandım şol Kozan dağın
Biz bir kurt idik de Bozoklu koyun
Ürkütüp sürüsün yiyenlerdenim

Dadaloğlu'm der de böyle olmazdım
Gördüğüm günlerin birin görmezdim
Kavga kızışınca geri durmazdım
Meydanda kardaşa kıyanlardanım

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme