Karausta: 'Kayseri Kitap Fuarı İç Anadolu'nun en büyük 2'nci fuarı'

Söyleşimizin bu haftaki konuğu Kayseri Kitap Fuarı sorumlusu Metin Karausta oldu.

Kayseri'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Kitap Fuarı' hakkında bilgiler aldığımız Karausta, geçen yıllara kıyasla fuara olan ilgilinin büyük artış gösterdiğini ifade ederek; 'İç Anadolu'nun Ankara'dan sonra en büyük fuarı burası' dedi.
KAYSERİ'DE 3'ÜNCÜSÜ DÜZENLENEN KİTAP FUARINA KAÇ YAYIN EVİ İLE YAZAR KONUK OLDU VE YAZARLARDAN ÖNE ÇIKANLAR HANGİLERİ?
Geçen yıl Kayseri'deki 2. Kitap Fuarı'na 75 yayınevi katılmıştı. Yine aynı tarihlerde yapmıştık. Bu sene bu sayıyı 100'e çıkardık. Daha fazla yayınevi Türkiye'nin bir çok noktasından bu şehre kitaplarını sergilemeye geldi. Tabi geçen seneden daha büyük farklar var. Özellikle yayınevi noktasında bu sene daha büyük yayınevleri fuarımıza geldi. Geçen sene Doğan Kitap yoktu mesela o geldi. TÜBİTAK yoktu o geldi. Bunun gibi gelmeyen diğer yayınevlerinden gelenler oldu. O yüzden bu sene olduğu gibi her sene fuar daha da güzleşiyor ve kaliteli hale geliyor. Tabi bir çok yazara davet gönderdik biz fuarımıza katılmaları için, gelmeleri için ricada bulunduk ama bazı yazarlarımızın programı uymadı maalesef. Sayın Saygı Öztürk bey geliyor bu sene fuarımıza. Sayın Abdurrahman Dilipak geldi imza yaptı. Sayın Cemalnur Sargut hanımefendi geldi imza yaptı. Özellikle genç yazarlarımız geliyor fuarımıza kendi yaşıtları arasında popüler olan Büşra Küçük gibi, Koray Yersüren gibi. Yazarlarımıza genel olarak ilgi yoğun. Özellikle yerel yazarlara da ilginin olduğunu görüyoruz.
GEÇTİĞİMİZ KİTAP FUARLARINA KIYASLA BU SENE OKURLARIN İLGİSİ NE DÜZEYDE, KAÇ OKUR ZİYARET ETTİ FUARI?
Şimdi biliyorsunuz kitap fuarları şehrin en önemli kültürel faaliyetlerinden biridir. Ve her sene yapıldıkça ve bu bir alışkanlık haline getirildikçe şehirde okuyan insan sayısı artış gösteriyor. Biz geçen seneye kıyasla bu bağlamda alanı daha da büyüttük, genişlettik. Daha çok yayınevini getirdik buraya. Tabi daha çok yayınevini getirince daha çok alternatif oldu. Bu sayede giriş sayımızda geçen seneye kıyasla yaklaşık 20 bin kişi daha fazla geldi bu sene. Özellikle günlük 5 ila 10 binlik öğrenci sayısı ile İç Anadolu'nun Ankara'dan sonra en büyük fuarı burası şu anda. Fuarımızda haftasonunun geçmiş senelerden en kalabalık gün olarak tamamlanacağını tahmin ediyoruz.
3. KİTAP FUARI'NDA İSTENİLEN AMBİYANS YAKALANDI MI?
Umduğumuz ambiyansı fuarımızda yakaladık. Fuara gelen; yaşı her ne olursa olsun her insan kültür ortamına girdiğinin farkında. Zaten amaçladığımız da buydu. Yani kitap fuarı içeri giren insanı bir şekilde kendine çekmeli, etkilemeli. Buradaki ortam da buna müsait oldu. Her tarafta kitapları, yayınevlerini görebiliyorsunuz. Bu ambiyansı, büyülü ortamı görenler gelecek fuarlara da katılmaya hazırlıyor, hatta etrafındaki kişileri de buraya getirmeye teşvik ediyor. Yani buraya gelen insan bir alışveriş merkezine veya bir pazara geldiğini düşünmüyor. Hiç kitap almayacak kişiler bile buraya geldiğinde bir kitap alarak döndüğünü görüyor. Yani fikir ve düşünce dünyansın büyüsü insanı kendi içine çekiyor. Böyle bir ortamda bu sene fuarımıza gelmeyen diğer yayınevlerini de ilerki senelerde getirebileceğimize inanıyorum.
FUARIN EN İLGİ ÇEKEN BÖLÜMÜ NERESİ OLDU?
Ben bu sene şunu gözlemledim. Biliyorsunuz Kayseri muhafazakar bir şehir. Ama kitap fuarlarının kozmopolit bir yapısı var ve yani her fikirden, her kesimden türü ve düşünceyi içerisinde bulundurmayı zorunlu kılıyor. Ben bu sene onu gerçekleştirmeye çalıştım. Geçen seneden farklı olarak bu sene daha sol ağırlıklı kitaplar getirdim. Şu anda tahmin edemeyeceğiniz kadar sol yayınlara ilgi var. Sol yayınevleri şu anda fuarda en çok ilgi gören yayınevleri. Benim en çok dikkatimi çeken ve beni şaşırtan bu oldu. Normalde Kayseri'yi muhafazakar olarak biliriz ancak burada daha önce sol görüşlü kitap okumamış okurlarımızın bu kitapları incelediklerini görüyoruz. Bu da artık insanların farklı fikirlere açık olmaya başladığını gösteriyor. Bu durum benim de hoşuma gitti.
SON OLARAK KİTAP FUARLARINA RAĞBET NOKTASINDA DİĞER İLLERE KIYASLA KAYSERİ'Yİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Türkiye'de çok önemli kitap fuarları yapılıyor. Özellikle TÜYAP biliyorsunuz Adana'da, İzmir'de, İstanbul'da çok önemli fuarlar yapıyor. Biz de Ankara, Eskişehir ve burada yapıyoruz. Bazı belediyeler var. Kocaeli ve Malatya Belediyeleri. Bunlar kendi imkanları ile çok büyük fuarlar yapıyor. Onların arasından baktığımda Kayseri'deki kitap fuarı hem ziyaretçi ve katılımcı açısından hem de gelen yayınevlerinin içerdiği kalite açısından İç Anadolu'nun en iyi ikinci fuarı diyebilirim. Türkiye genelinde de ilk 10'a girer diye düşünüyorum. Burada potansiyel olduğunu gören yayınevleri de gelmek istiyor. Fuarımız çeşitlilik açısından da gayet iyi durumda. Böyle olunca ne kadar çok çeşit olursa kültürel gelişime o kadar çok katkı sağlar, bu da bir diğer güzelliğidir kitap fuarlarının. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme