Karmin Böceği Nedir?

Eğer böcek yeme fikri midenizi kaldırıyorsa kötü haber… Muhtemelen farkına bile varmadan binlerce böcek yediniz. Nasıl mı? Sizler için bunu araştırdık. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

TAKİP ET

Farkına varmadan binlerce böcek mi yiyoruz? Peki hangi ürünlerde var? İddialara göre kırmızı gıda boyalarının neredeyse tamamı ezilmiş böceklerden üretiliyor. Kırmız böceği olarak bilinen ve anavatanı Güney Amerika olan böceklerden milyonlarca yetiştiriliyor ve gıda boyalarının üretiminde kullanılıyorlar. Meyveli yoğurtlardan dondurmalara, meşrubatlardan boyalı kek kremalarına kadar kırmızı renk içeren hemen her işlenmiş gıdada karmin böceklerinin izleri mevcut olduğu ileri sürülüyor. Özellikle Peru'da endüstriyel ölçekte yetiştirilen karmin böceği pek çok ruja da kırmızı rengini veriyor. Kodu E120 olarak geçiyor.

Peki Karmin Nedir?

Karmin Böceği'nin dişisinden ya da yumurtalarından elde edilen boya maddesine karmindir.

Karmin Boyasının Bulunduğu Ürün ve Gıdalar

Karmin boyası sosis, et ürünleri, kanatlı kümes hayvanları, marmelat, dondurma, tatlı, pasta ve reçel yapımında kullanılır. Bunun yanı sıra kozmetik ürünlerinde, ilaç sanayisinde ve tekstilde kullanılırken doğal boyayıcı maddesi olarak da kullanılır. Kolada da karmin boyası kullanılmaktadır.

Karmin'in Sağlığa Bir Zararı Var Mı?

Kanserojen etkisi yoktur. Alerjik tepkimeleri çok nadir görülmüştür. Doğal bir boya maddesi olduğu için içerisinde kimyasal bulunmamaktadır. Fakat aşırı kullanımda solunum problemleri, baş ağrısı, bulantı, göz rahatsızlığı, cilt kızarıklığı ve baş dönmesi gibi problemlere neden olur.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme