Kaya diplerindeki evler tehlikede

Kayseri'de kayalıkların yanıbaşında bulunan evler büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Konaklar Mahallesi'nde, Talas'ta, Germir'de, Tavlusun'da, Mimarsinan ve Ahi Evran gibi daha pek çok mahallede kayalıklar altında bulunan evler büyük risk taşırken, bu durumla acilen ilgilenilmesi gerekiyor.
KAYSERİ'DE EN YAYGIN AFET
Valilik ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) edinilen bilgilere göre Kayseri'de meydana gelen afetler içerisinde kaya düşmesinin çok yaygın olduğu, hatta listede başı çektiği ortaya çıkarken, söz konusu afet ile Kayseri'de yüzlerce kaya düşme olayı yaşandığı ve binlerce kişinin de afetzede olduğu kayıtlara geçti. Kaya düşme afeti, etki alanı bakımından geniş olmasa da yıkıcılık açısından ise büyük bir etkiye sahip sayılmaktadır.
KAYA DÜŞMESİNDEN 3 BİNE YAKIN AFETZEDE
Edinilen bilgilerde Kayseri'de toplam 279 kaya düşmesi olayı yaşandığı belirtilerken, kaya düşmesinin afetler içerisinde 1. sırada geldiği paylaşıldı. Kayseri'de kaya düşmesinden etkilenen kişi sayısının toplam 2 bin 934 olduğu da ifade edildi.
Sel ve su baskınlarının dahi kaya düşmesi afetinden sonra geldiği Kayseri'de, kayalık oluşumların çokluğu ve yerleşim yerlerine yakınlığı, kaya düşmesi afetini gündeme getiren etkenlerden sayılırken, zamanla kırılan, zemini boşalan ve kaygan toprak üzerinde bulunan kayaların yuvarlanması meydana gelmektedir. Uzmanlardan alınan bilgilere göre, kaya düşmesi afetinden zarar görmemenin en emin yolu, kaya yakınlarına ev yapılmaması ve yapanlara da izin verilmemesi olduğu bildirilirken, kayalıkların çeşitli yöntemlerle ıslah edilmesinin de söz konusu afetin önlenmesi bakımından bir tedbir olarak kabul edildiği belirtiliyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme