'Kaybolmasınlar'
Yılmaz, üniversite olarak hazırlık sınıfında çok öğrenci kaybettiklerini ifade ederek, 'Dönüp yeni bir şans elde etmelerinin iyi olacağını düşünüyorum. Kaybolmasınlar' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde çeşitli nedenlerle eğitim öğretim hakkı sona eren öğrencilerin affıyla ilgili çalışma başlattıklarını duyurdu. Bu çalışmanın Temmuz ayından önce yasalaştırılacağını planladıklarını söyledi.
Öğrenci affı en son 2018
Öğrenci affı, 2018 yılında yapılan öğrenci affından yararlanmak isteyen öğrencilerin askerlik görevi, mücbir sebepler ve sağlık nedenleri dışında 18/09/2018 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttı. Bu yıl ki şartlar ise açıklanmadı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 yılı başında Meclis'te bir soru önergesine verdiği yanıtta, 2017-2021 yılları arasında öğrenciliği pasif duruma düşen öğrenci sayısının 1 milyon 330 bin 760 olduğunu açıklamıştı.
Yeniden öğrenci affı çıkarıldığı takdirde aftan yararlanacak kişi sayısının 1 milyon 174 bin 260 olduğunu belirtmişti. AK Parti tarafından, 2005, 2008, 2011, 2012 ve 2018 yıllarında öğrenci affı çıkartılmıştı.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Cengiz Yılmaz da öğrenci affını Anadolu Haber'e değerlendirdi. Yılmaz, üniversite olarak hazırlık sınıfında çok öğrenci kaybettiklerini ifade ederek, “Dönüp yeni bir şans elde etmelerinin iyi olacağını düşünüyorum. Kaybolmasınlar” dedi.
Affın nitelikli öğrencileri kazandırması gerekir
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Cengiz Yılmaz, yasa tasarısı hazırlanma aşamasında olan öğrenci affını değerlendirerek, “Çok defa üniversite öğrencilerine af uygulandı. Affın kapsamını bilmeden yorum yapmak zor. Daha önce öğrencilerin okuldan neden ayrıldığını bilmek gerekiyor. Özellikle zaman sınırı içerisinde ya da belli nitelik sınırı içerisinde ya da belirli suçlar nedeniyle ayrılmış öğrenciler olabilir. Ciddi başarısızlıktan dolayı ayrılmış öğrenciler olabilir. Onlar dışarıda tutulduğu takdirde bir mantığı da olabilir bu affın. Ben akademik açıdan baktığımda mağduriyette olan öğrenciler açısından geri dönüş mantıklı olabilir” dedi.
Hazırlıkta çok öğrenci kaybediyoruz
Eğitim dili İngilizce olan AGÜ, üniversiteye girişte Türkiye'nin en yüksek puanlı üniversitelerinden. Eğitim kalitesi yüksek olduğu için dersleri de zaman zaman ağır olan AGÜ'de hazırlık sınıfında çok öğrenci kaybettiklerini dile getiren Rektör Yılmaz, “Bizim okulumuzda hazırlıktan çok fazla ayrılan öğrenci var. Çünkü bizim hazırlık sınıfımız zor. Aslında onların dönmesini biz isteriz. Dönüp yeni bir şans elde etmelerinin iyi olacağını düşünüyoruz. Kaybolmasınlar, yüksek eğitim şansını yakalasınlar istiyoruz. Diğer sınıflarımızda yani hazırlıktan sonraki sınıflarımızda bizden ayrılan zaten çok az. Hazırlığı geçen öğrencilerimiz genelde son derece rahat bir şekilde ilerleyip diplomalarını alana kadar eğitim hayatlarını sürdürebiliyorlar” ifadelerinde bulundu.
>>Dilek Bayram