Kayseri bomboş kaldı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler Kayseri'de de büyük panik ve korkuya neden oldu. Halkın tamamına yakını evlerini boşaltıp geceyi sosyal tesis, cami ve arabalarda geçirdi. Binlerce kişi de bağ evlerinin yanı sıra, köylere ve farklı şehirlere kaçtı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 04.17'de, 7,7 büyüklüğünde, saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Kaydedilen depremler çevre il ve ilçelerde de şiddetli şekilde hissedilirken, artçılarla birlikte çok sayıda deprem meydana gelmeye devam etti. Depremler Kayseri'den de şiddetli bir biçimde hissedilirken, vatandaşlar kendilerini sokağa attı.


KİMSE EVİNE GİRMEDİ
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem, 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Deprem sonrasında farklı illerde çok sayıda bina yıkılırken, 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı. Deprem sonrası tüm Türkiye, bölgeye yardım için seferber olurken, Devlet kurumları tüm imkanlarıyla depremzedelerin yardımına koştu. Kahramanmaraş merkezli art arda iki büyük depremin meydana gelmesi, ülke genelinde büyük korku ve paniğe neden oldu. Şiddetli artçı sarsıntıların iki gün boyunca devam etmesi, vatandaşlardaki korkuyu adeta üst seviyeye çıkardı. Çevre illerde olduğu gibi Kayseri'de de deprem korkusu fazlasıyla kendini hissettirdi.
Kayseri'de vatandaşlar, sabaha karşı meydana gelen deprem sonrası kendilerini dışarı attılar. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen bir süre dışarıda bekleyen vatandaşlar, daha sonra araçlarına binerek, bağ evlerine doğru hareket etti. Şehirdeki araç trafiği çok kısa süre içerisinde tıkanma noktasına geldi. Ara arterlerde uzun araç kuyrukları oluştu. Artı sarsıntıların devam etmesi, sokağa çıkan kişi sayısının artmasına neden oldu.
Vali Gökmen Çiçek başkanlığında belediye başkanları ve kamu idarecilerinden oluşan Afet Koordinasyon Merkezi çok kısa sürede toplanarak, duruma müdahale etti. Vatandaşların toplanacakları alanlar belirlenirken, deprem bölgesine ulaştırılacak ekiplerin de sevk ve idaresi sağlandı. Kamu kurumlarında çalışanların idari izinli sayıldığı açıklanırken, sanayi tesisleri ve diğer işyerlerinin çok büyük bölümü kapatıldı. Kısa bir süre sonra ise Vali Gökmen Çiçek, deprem bölgesine görevlendirildi.


ŞEHİR TERK EDİLMİŞ GİBİ
Hayatın yavaş yavaş normale dönmesi beklenirken öğle saatlerinde meydana gelen ikinci deprem, paniği daha da arttırdı. Bir önceki sarsıntıdan daha küse süren ancak daha şiddetli bir biçimde hissedilen deprem, kısa sürede sokakların dolmasına neden oldu. Kayseri'de bazı binaların ikinci sarsıntıda hasar gördüğü belirlenirken, bu görüntülerin sosyal medya gruplarında paylaşılması bunun yanı sıra Kayseri'de de büyük bir depremin beklendiğine dair yalan haberlerin dolaşıma sokulması, büyük korku yaşanmasına neden oldu.
Araç trafiği bir anda artarken, fırın, market ve benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Kuyrukların gece geç saatlere kadar devam ettiği görüldü. Şehrin doğu ve batı çıkışındaki trafik yoğunluğu ise akşam saatlerine kadar devam etti. Binlerce kişinin köylerdeki yakınlarının yanına gittiği, bağ evlerine yerleştiği gözlemlenirken, pek çok kişinin de Batı illerine doğru kaçtığı kayıtlara geçti. Gece saatleri olduğunda ise Kayseri adeta hayalet şehir görünümüne büründü. Şehir merkezinde kimsenin olmadığı görülürken, konutların yoğun olduğu bölgelerde ise neredeyse hiç hareket yoktu. Binalarda tek tük ışıklar yanarken, vatandaşların neredeyse tamamına yakını evini boşaltarak, geceyi araçlarında, belediyelerin sosyal tesislerinde, camilerde ve okullarda geçirdi. Bazı fabrikalar ve düğün salonları vatandaşlara kapılarını açarak, barınma ve gıda yardımında bulundu.
HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme