Kayseri 'coğrafi işaret' potansiyelinde zengin

Kayseri'nin 'coğrafi işaret' potansiyelinin yüksek olduğu tespit edildi.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (ORAN) verdiği bilgilere göre, Kayseri'nin coğrafi işaret almak için yüksek potansiyele sahip olduğu görüldü.
Yerelliğin dünya ile buluşması olarak adlandırılan, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler olan ve Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescili yapılan coğrafi işaretler mülkiyet hakkına konu olacak Kayseri'de bir çok değer bulunduğu belirlendi.
AKKIŞLA'DA GİLABURU, BÜNYAN'DA HALI, YAHYALI'DA ELMA...
Hemen her ilçenin kendine özgü coğrafi işaret alınabilecek değeri olduğu görülen araştırmada, Akkışla'da gilaburu ile yoğurt, Bünyan'da halı ile yeşil fasulye, Develi'de gacer, köfter, pırtımpırt yemeği, Hacılar'da ipek halı dokumacılığı, İncesu'da üzüm, Kocasinan'da Cırgalan biberi, Özvatan'da elma, Pınarbaşı'da Uzunyayla atı, Çerkez peyniri, Tomarza'da doğaltaş ve Tomarza taşı, Yahyalı'da bezdirme, üzümlü, sac böreği, Yahyalı elması kirazı ve halısı ve Yeşilhisar'da ise Yeşilhisar kayısısı, Soğanlı bebekleri bulunuyor. Kayseri'de ayrıca Develi Cıvıklısı'nın, pastırma ile sucuğun ve mantının tescili bulunuyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme