Kayseri dâhil birçok şehirde yasa dışı getirtiliyor! Devlete zararı 30 milyar TL
Türkiye'de cep telefonu fiyatları, yüksek vergiler ve taksit sınırlamaları nedeniyle giderek artarken, bu durum kayıt dışı satışları da tetikledi. Kayıt dışı telefon sayıları ve ne kadarlık vergi kaybına yol açtığı belli oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Ekonomim'de yer alan habere göre, cep telefonlarına uygulanan yüksek vergi oranları ve kredi kartına taşınan taksit sınırlamaları, sürekli cep telefonu alım gücünü önemli ölçüde azalttı. Son verilere göre, her 100 telefondan 35'i kayıt dışı olarak satılıyor ve bu durum devlete yıllık 30 milyar TL'den fazla vergi kaybına neden oluyor.
Fiyatlar fazla taksit sınırlı
Yüksek vergiler, cep telefonlarına uygulanan yüzde 50'ye varan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yüzde 20 Katma Değer Vergisi (KDV) ve diğer vergiler, cihazların fiyatlarını önemli ölçüde artırıyor. Vatandaşlar, daha uygun fiyatlı alternatifler arayışına girerek kayıt dışı piyasaya yöneliyor. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) getirdiği taksit sınırlamaları, özellikle yüksek fiyatlı cihazlara ulaşmayı zorlaştırıyor. Vatandaşlar, taksit imkanı bulamadıkları için daha uygun fiyatlı ve kayıt dışı cihazları tercih ediyor.
2025'te 45 bin TL olacak
Kaçak getirtilen telefonlarda Türkiye'de Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) sunduğu ana kart değiştirme yöntemi, üst segment cihaz kullanıcısının cihaz değişim belgesini alarak IMEI kaydı harcından muaf olmalarını sağlıyor. IMEI harcı ise 2025 yılında 45 bin TL'ye çıakrılması planlanıyor.
Arıza durumunda kullanıcı mağdur oluyor
Kayıt dışı satışlar, devletin önemli bir vergi gelir kaynağı olan Özel Tüketim Vergisi'nden önemli ölçüde gelir kaybına neden oluyor. Kayıt dışı satışlar, yasal sektörün büyümesini engelliyor ve istihdamı olumsuz etkiliyor. Ayrıca kayıt dışı cihazların garantisi olmadığı için arıza durumunda kullanıcılar mağdur oluyor.