Kayseri'de 71 işçi o tesiste civadan zehirlenmişti: Flaş gelişme!

Kayseri'de 71 işçinin civadan zehirlendiği tesisle ilgili flaş gelişme yaşandı. Peki flaş gelişme ne? İddialar doğru mu? İşçileri bu sefer nasıl bir tehlike bekliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan bir altın madeninde geçtiğimiz yıl skandal bir iddia ortaya atılmıştı. İddiaya göre; madende çalışan 71 işçi zehirlendi. İşçilerin ise kanında civaya rastlandı.


Civa zehirlenmesine ilişkin bilirkişi raporunda, zehirlenmeyi fark ederek dökümü durduran danışmanının görevi son verildiği ortaya çıkmıştı. Bilirkişi raporu sonrası konuya dair ihmal ve sorumluluğu bulunan maden işletmesi görevlileri hakkında savcılıkça soruşturma açıldı. Savcılığa verilerin ifadelerle sorumlular suçu birbirine attı.

KAPASİTE ARTIRIMINA GİDİLDİ

Hukuki süreç ise devam ederken konuyla ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Bu iddiaya göre ise, olaya konu olan altın madeninin kapasite artırımına Çevre Bakanlığı onay verdi. Altın madenin çıkarılma ve işlenmesi aşamasında binlerce ton tehlikesi kimyasal atık kullanılıyor. Yaklaşık 2 bin 50 futbol sahası büyüklüğündeki alana yayılacak olan madende yılda 2 bin ton siyanür kullanılacak.

71 işçinin civadan zehirlendiği madende tehlikeli kimyasal atıkların kullanımının artmasına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. İlk olarak Ocak 2020'de tarihinde altın dökümünü gerçekleştiren şirket kapasite artırımıyla faaliyet alanını da büyüttü.

BİNLERCE TON KİMYASAL
Açık ocak yöntemiyle işletilecek ocakta patlatmalar meydana gelecek. Patlatmalar sonucu çıkan cevher yine aynı bölgede ayrıştırılarak zenginleştirilecek. Bu esnada da daha önce 71 işçinin zehirlenmesine yol açan kimyasal atıklar kullanılacak. Birgün Gazetesi'nin haberine göre ÇED dosyasında yer alan bilgilerd maden işletmesinde yılda kullanılacak tehlikeli atık maddeler şu şekilde yer alıyor:
•2 bin ton siyanür,
•600 metreküp nitrik asit (kezzap),
•600 metreküp hidroklorik asit (tuz ruhu).
Bu tehlikeli atıkların depolandığı ve kullanıldığı altın madeni işletmesinde ayrıca patlayıcı deposu da inşa edilecek. ÇED sınırına yaklaşık 260 metre mesafesine inşa edilecek patlayıcı deposunun kapasitesi ise 75 ton.
Altın madeninde çok fazla ekonomik olmayan pasa ve kayaç da ortaya çıkacak. Kapasite artışıyla birlikte bölgede 134 milyar 720 milyon 823 ton ekonomik olmayan kayaç depolanacak.
Yine ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre proje kapsamında 35 milyon ton cevherin zenginleştirilmesi, 982 bin ons altın ve 1,75 ton gümüş üretimi gerçekleştirileceği öngörülüyor.

ÖZEL HABER
Yorumlar 2
Osman Dikkartın 05 Haziran 2023 01:04

Vay be develimizde neler oluyormuş da haberimiz yokmuş helal olsun size sayenizde öğrendik

İsim yazmaya korkan vatandaş. 03 Haziran 2023 22:24

Sivil toplum örgütleri uyuyormu insanlar sahipsiz.bu düzen şimdilik böyle ama böyle devametmez birgün bu düzende bozulur.

Bakmadan Geçme