Kayseri'de Ahilik kutlamaları başladı

Ahilik Haftası kutlamaları, başladı. Kutlamalara Kayseri'nin önemli isimleri katıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

TAKİP ET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte Ahilik Haftası kutlamaları programına katıldı. Başkan Büyükkılıç, 'Şehrimizi seviyoruz, şehri ve şehrin ürünlerini tanıtmak için gece, gündüz demeden kendi işimiz gibi her etkinliğimizde devam ediyoruz' dedi.

Ahilik Haftası kutlamaları, Melikgazi ilçesi Tacettin Veli Mahallesi'nde bulunan Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından modern müzecilik teknikleri ile restorasyonu gerçekleştirilen ödüllü proje Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi'nde gerçekleşti.

Programa Başkan Büyükkılıç'ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, ilçe belediye başkanları, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ve oda başkanları başkanlığındaki Ahilik Haftası Kutlama Komitesi üyeleri, yılın ahisi seçilen Necmettin Fevzioğlu ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda kürsüye davet edilen Başkan Büyükkılıç, burada yaptığı konuşmada, 'Her yıl kutluyoruz, Ahi ahlakı diyoruz, hem merkezde hem de taşrada bunu yaymaya çalışıyoruz. Hepimizin bu ahlaka ihtiyacı var, eline, beline, diline demiş, belki klasik bir hale geliyor ama her birinden hepimizin ders alması gereken güzide bir nasihat' dedi.

'Ahilik Ünvanını Almış Bir Kardeşin Olarak Seni Bağrıma Basıyorum'

Büyükkılıç, Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi anmak, Ahilik ilkelerini yaşatmak ve tanıtmak amacıyla her yıl düzenlenen Ahilik Haftası'nda Yılın Ahisi seçilen Necmettin Fevzioğlu'nu tebrik ederek, 'Osmanlı'nın kuruluşunun temellerini atan, Ahi ahlakı ve Ahi kültürü ile hanımefendileri de işin içine katan, Fatma Bacı hanımefendinin duruşuyla her yerde dillere destan olmuş, teşkilatlanmış ve Anadolu'da medeniyetler kurulmuş, gönüllerde taht kurmuş bir anlayışı paylaşıyoruz. Hepimizde her sene kendimize ders çıkarırcasına paylaşıyoruz. Odamızın kıymetli başkanını tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Her sene bir Ahi baba seçiliyor, şed kuşatma töreni yapılıyor o ahimiz de bizler için gurur kaynağı oluyor. Bu defa da değerli büyüğümüz Necmettin Fevzioğlu Ahi olarak seçilmiş, kendisini tebrik ediyor, alkışlıyorum. Daha önce Ahilik ünvanını almış bir kardeşin olarak seni bağrıma basıyorum, iyi ki varsın diyorum' diye konuştu.

Büyükkılıç: 'Şehrimizi Seviyoruz'

Şehri ve şehrin ürünlerini tanıtmak için gece, gündüz çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Amacımız Kayseri'mizi tanıtmak, Kayseri'mizin hayırseverliği ile ünlü güzel insanların yaptığı çalışmaları paylaşmaktır. Her gün bir etkinlikle neredeyse, her defasında açılış ya da temel atma ile hizmetten hizmete koşuyoruz. Yerel bazda değerli başkanımızın vurguladığı gibi özellikle esnaflarımıza desteklerimizi esirgemiyoruz. Geçtiğimiz hafta hatırlanacağı üzere Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'nin açılışını yaptık. Burada tüm spor alanlarında kamp yapılıyor, kaynaklarımız yurt dışına gitmiyor, hekim gözüyle de oksijen depolamaya fırsat hazırlanıyor. Erciyes'imizde 1850 metrede bu kamp merkezini görmenizi ve kamp merkezimizi tanıtılmasına vesile olmanızı arzu ediyoruz. Bu anlayış içerisinde bizleri yalnız bırakmayan Gençlik ve Spor Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Aynı zamanda orada katılanlara borsamızın vermiş olduğu sucuk ikramı ettik. Bizi yalnız bırakmayan Hulusi paşama, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, gençlik spor ekibimize ve özellikle valimize teşekkür ediyorum. Şehrimizi seviyoruz, şehri ve şehrin ürünlerini tanıtmak için gece, gündüz demeden kendi işimiz gibi her etkinliğimizde devam ediyoruz.'

'Gastronomi Günleri'nde 1 Ton Mantıyı Pişirip, Dağıtacağız'

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gastronomi denilince akla Kayseri'nin geldiğini ifade ederek, '4 Ekim'de Gastronomi Günleri var, gastronomi denilince artık Kayseri geliyor. Sayın Valim buna en çok katkı sağlayanlardan birisiniz, özellikle teşekkür ediyoruz. Rektörümüze, esnaf odalarımıza teşekkür ediyoruz. Amacımız Kayseri'yi tanıtmak, turizm şehri diyoruz, yemeden, içmeden olur mu? Kayseri'mizin ürünlerini tattıracağız, tanıtacağız. Bakanımız geliyor, Kazancılar'da pastırma doğratıyoruz ya da sucuk pişiyoruz. Amacımız orada katılanlara ikram etmek, tanıtımı yapmaktır. Bu sene orada yine 1 ton mantıyı pişirerek, dağıtacağız. Kayseri'yi tanıtmaya devam diyoruz' şeklinde konuştu.

Başkan Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Borsası'nın destekleriyle etkinliklerde vatandaşlara kentin en özel lezzetlerinden olan sucuk ikramı yaptıklarını belirterek, 'Ellerinden öpüyorum, ağabeyim Ramazan Büyükkılıç ve eşi, çocuklarının desteği ile Alzheimer Merkezi'mizin temelini attık, aynı şekilde borsamızın destekleri ile katılanlara sucuk ikramında bulunduk. On binlerce canımız yarı maratona katkıda bulundu, herkes koştu, yağmurun altında hep beraber koştuk, orada da borsamızın destekleriyle, iyi ki varsınız diyor, orada da sucuk ikram ettik. Dağıtmaya, ikram etmeye devam diyoruz' ifadelerini kullandı.

'Gece, Gündüz Demeden, 10 Milletvekili ile El Ele, Gönül Gönle'

El ele, gönül gönle hizmetlerin süreceğine dikkat çeken Büyükkılıç, 'Bunları başka türlü yorumlayanlar, yaklaşanlar olabilir, onları da vatandaşımızın vicdanına bırakırken, vatandaşımızın insafı da vicdanı da Ahi ahlakı ile ahlaklanmış bir vicdan, insaftır, ikramı da bilir, izzeti de bilir. Bu esnaf dostu kardeşlerimizin ikramlarını burada etli pilav ikram edeceğiz. Gece, gündüz demeden, 10 milletvekili ile el ele, gönül gönle' dedi.

KESOB Başkanı Şeyhi Odakır da Ahilik Haftası Kutlamalarında bir kez daha Ahilik geleneğini ve Ahilik ahlakını hatırlayıp, idrak ettiklerini dile getirerek, 'Şehrimizin önemli değerlerinden olan Ahi Evran Kayseri'de Ahi Teşkilatı'nın kurulmasında, yeşertilmesinde ve yaygınlaşmasında öncülük etmiştir. Ahiler sadece ekonomik açıdan bir temel atmamıştır, Ahiler aynı zamanda gönül insanlarıydı. Ahilik denildiğinde akıllara kardeşlik gelir, dayanışma gelir, birlik ve beraberlik gelir. Dünya ve ahiret mutluluğu gelir. Kazancı Allah yolunda harcamak yani infak gelir. Ahilik denildiğinde, eline, beline, diline sahip olmak, gönüllerin ve sofraların açık olması, halka hizmet Hakk'a hizmet anlayışı gelir' ifadelerini kullandı.

Odakır, Ahilik anlayışının nesilden nesle aktırılmaya devam etmesi gerektiğini de vurgulayarak, '37'nci Ahilik Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. İlin ahisi, kalfası, çırağını, Ahilik özel ödüllerine layık görülen esnaf ve sanatkârlarımızı tebrik ediyor, hayırlı, uzun ömürler diliyorum' diye konuştu.

Odakır, mesleki eğitimle ilgili sorunların çözülmesine katkı sunan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarına teşekkür etti.

İdrak etmekte oldukları Ahilik Haftası'nın hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ise “Ekonomik ve ticari hayatın çok daha katma değerli bir yapıya evrilmesi noktasında önemli bir misyon üstlenen Ahilik vizyonu, dürüst ve ilkeli ticaretin yapılmasına zemin hazırlarken, toplumsal sistemi ve ahlakı da geliştiriyor. Ahilik hem esnaflar, hem de esnaf ile vatandaşlar arasında önemli bir uzlaşma sağlıyor” diyerek, Ahiliğin toplumdaki önemine işaret etti. Kayseri Ticaret Borsası olarak, kendilerinin Ahi Teşkilatı gibi çalıştıklarını söyleyen Bağlamış, birliğin ve dayanışmanın kökleşmesine vesile olduklarının altını çizdi. Ahiliğin bir diğer önemli görevinin ise mesleki olarak gelişmek olduğunu belirten Bağlamış, usta-çırak ilişkisi ile ticarette istihdamın devam ettirilmeye çalıştığını ifade etti.

Ahilik Haftası kutlamalarının sadece esnafların katıldığı bir program olmadığını vurgulayan Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan da Ahiliğin kentte birlik beraberliğe hizmet ettiğini belirtti.

Alan konuşmasında, Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapılan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ın da güzel bir şekilde restore ettirdiği Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi ve Ahilik tarihi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmaların ardından Ahilik ödüllerinin takdimi ve şed kuşanma töreni gösterisi gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme