Kayseri'de alarm verildi, tehlike uyarısı geldi: Dışarda geçirdiğiniz süreyi AZALTIN!

Kayseri'de kış mevsimi gelmeden hava kirliliği seviyesi yüksek rakamlara ulaştı. Hava kalitesi indeksi verileri sonucunda Kayseri için alarm verildi, tehlike kapıda... Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de havası en kirli illerden olan Kayseri'de kış mevsimi gelmeden hava kirliliğinde artış meydana geldi. Henüz soba ve kaloriferlerin tam yanmadığı bu mevsimde vatandaşlar yaşanan hava kirliliğinden oldukça şikayetçi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye için uyarı verdi, Kayseri alarma geçti. Havası en kirli şehirler arasında 7. sırada yer alan Kayseri adeta tehdit altında.

2021 yılı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Kayseri Türkiye'de havası en kirli olan 7. İl olmuştu. Aynı raporda Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 46'ıncı sıradaki yerini korumuştu. Geçtiğimiz yıllarda Aralık ayının sonlarına başlayan hava kirliliği kalorifer ve sobaların daha az yandığı Ekim ayı sonunda artışa geçti. Kasım ayı itibariyle bu kirlilikte artış yaşandı. Bugün paylaşılan hava kalitesi indeksi verileri 83 olarak ölçüldü. Kötü durumda bildirimi verilen indekste, ‘Hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı. Hassas gruplar için sağlıksız bir durum. Nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş gibi belirtiler varsa dışarıda geçirdiğiniz süreyi azaltın' uyarısı verildi.

Vatandaşlar şikayetçi!

Konu ile ilgili Kayseri'de yaşayan birçok vatandaş şikayette bulunuyor. Sobanın az olduğu mahallelerde bile hava kirliliği yaşandığı ifade ediliyor. Kent genelinde yoğun bir sis ve pus etkisi bulunurken, vatandaşlar hava kirliliğinden yoğun bir şekilde etkilendiklerini ifade ediyorlar. Mahallelerde etkisini artıran hava kirliliğinin kış aylarında daha da çok artacağını ifade eden vatandaşlar bu konu ile ilgili çalışmaların yapılmasını talep ediyorlar.

Dışarı çıkarken birkaç kez düşünün!

Uzmanlar özellikle astım hastaları için ciddi uyarılarda bulunuyor. Hava kirliliğini astım olma riskini artırabileceğini veya halihazırda astımınız varsa semptomlarınızı kötüleştireğini ifade eden uzmanlar dışarı çıkma konusunda birkaç kez daha düşünülmesini, çıkmak zorunda kalındığı takdirde ise maskeyle çıkılması gerektiğini vurguluyor. Pus, duman, is ve havadaki tozda bulunan küçük havadaki partiküller ciddi hava kalitesi sorunlarına yol açarken pek çok astım hastasının da yaşam kalitesini tehdit edebilir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme