Kayseri'de araç alacaklar dikkat - Fiyatlar düştü!
TÜİK ocak-mart döneminde trafiğe kaydı yapılan araç sayısını ve motorlu kara taşıtlarının mart ayındaki verilerini kamuoyu ile paylaştı. İstatistiklere göre ikinci el araçlarda düşüş görüldü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Kayseri'de araç alacaklar dikkat! TÜİK verilerinde göre ikinci el otomobillerde mart ayında noter devri ile yapılan satışlar önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 oranında azaldı. Geçtiğimiz yıl hareketli seyreden araç piyasası bu yılın ilk çeyreğinde yavaşladı.
Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette yüzde 21,9, traktörde yüzde 18,3, otomobilde yüzde 15,4, otobüste yüzde 15,4, kamyonette yüzde 7,3, kamyonda yüzde 0,8 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 8,8 ve minibüste yüzde 6,9 azaldı.
Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan 278 bin 891 adet otomobilin yüzde 39,6'sı gri, yüzde 24,8'i beyaz, yüzde 12,0'ı mavi, yüzde 11,9'u siyah, yüzde 6,4'ü kırmızı, yüzde 2,7'si yeşil, yüzde 1,2'si turuncu, yüzde 0,6'sı mor, yüzde 0,4'ü sarı ve yüzde 0,4'ü diğer renklidir.
Ocak-mart döneminde toplam devirler otomobilde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 düşüşle 1 milyar 684 bin 744 adet seviyesinde gerçekleşti.
Yetkililer nisan ayının da 75-80 bin satış adedi aralığında kapanacağını düşünürken geçtiğimiz Mart ayının 88 bin adet olduğu göz önünde bulundurulursa yüzde 10 ila 15 arası daralma söz konusu olduğunu belirtiyor.
Sıfır otomobil piyasasındaki durgunluğun sebepleri arasında krediye erişimde yaşanan güçlükler ön plana çıkarılsa da yetkililer, sonlanan kampanyalar ve süreç içerisinde doyan talepte etki eden önemli faktörler arasında olduğunu söylüyor.
Yetkililer 2023 yılı aynı dönemine oranla düşüş olmasına rağmen, kademeli artan satış adetlerinin piyasa seyri açısından olumlu okunması gerektiğini savunuyor.
Milliyet'te yer alan habere göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şunları kaydetti: ''Bu dönemde otomotiv piyasasında genel bir durağanlık yaşanmıyor, sadece ikinci elde etkisini hissettiriyordu. Ocak 2024 itibarıyla artmaya başlayan sıfır fiyatlarının geldiğimiz noktada cazibesini kaybetmesi ve artan sıfır fiyatlarına karşı ikinci el fiyatlarının sabit kalması ile birlikte talep ikinci ele kaymaya başladı. Özetle krediler konusu oldukça etki etse de ikinci el açısından kullanıcı tercihinde yaşanan değişimin ana faktörlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada otomobil satıcısı meslektaşlarımızın fiyat avantajını korumaya yönelik çalışması, kaliteli ve güvenilir bir hizmet sunmaya gayret göstermesi tekrar kurulmaya başlanan talep dengesini korumak için faydalı olacaktır.''
Bankalardaki kredi faiz oranları dikkate alındığında faiz oranları yaklaşık 3.60'dan başlarken, finansman kuruluşlarında bu oran yaklaşık yüzde 4 seviyesinden başlıyor.
Ertemel'in aktardığına göre, en düşük oranlardan kredi kullanıldığı takdirde 200.000 TL için örnek vermek gerekirse, aylık ödeme yaklaşık 12.000 TL civarında oluyor. Elbette bu noktada yüksek faizler kadar krediye erişim de yaşanan güçlükler de söz konusu.
Sektör uzmanları uygulanacak yıl sonu kampanyaları ile senenin son aylarında sıfır otomobilde bir miktar canlanma yaşanarak yıl sonu satış adetlerinin 800 ila 850 bin seviyesine ulaşacağını düşünürken ikinci el piyasasında da yılın ilk 4 ayına kıyasla artış görülebileceği ifade ediliyor.
Ertemel, Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler başta olmak üzere, otomobil üretiminde yaşanan zorlukların geride kalması, Çin menşeli markaların tüketici lehine rekabet yaratması ve yaşanan daralma gibi sebeplerle fiyat artışlarının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi olağan dışı ve hızla değil, öngörülebilir ve kabul edilebilir oranda olacağını belirtiyor.