Kayseri'de Bu Gelenek Unutulmaya Yüz Tutuyor!

Kayserililer unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri özenle gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Kayserililerin düğün adetleri pek çok bölge ve kesimler arasında devam ederken, düğün zamanı yapılan 'Dünürlük gezmesi' de unutulmaya yüz tutan değerler arasında yer alıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Altınlı günlerin enflasyona uğraması ile birlikte Kayseri'de gün geleneği yavaş yavaş bitmeye yaklaşırken, ‘Dünürlük gezmesi' de unutulmaya yüz tutuyor. Dünürlük gezmesi Kayseri'de eski zamanlarda sık sık yapılırken artık nadir yapıldığı gözlemleniyor.

Peki, Dünürlük Gezmesi Nedir?

Dünürlük gezmesi, Kayseri'de bir çiftin nişanlanması ile başlar. Ailelerin birbirlerini tanımaları adına yapılan güne benzeyen bu gezme, nişan zamanı kız tarafının erkek tarafını misafir etmesiyle başlar. Kadınların öğle ezanından sonra hazırlanıp gittiği gezmede, erkek sahibi misafir edilir.

Dünürlük Gezmesi, nişandan sonra ‘Mübarek' olarak bilinen erkek evine hayırlı olsuna gidilmesinden sonra başlar. Burada erkek evinin nasıl misafirleri nasıl ağırladığı takip edilir. Kız evi de ‘Dünürlük gezmesinde' ona göre şekil alarak kendi adetlerine de uyumlu bir şekilde erkek evini ağırlar. Kız evinde, hala, dayı, teyze, amca ve varsa babaanne ve anneanne erkek evini ağırlar. Erkek evi de tanıştırmak istediği akrabalarını gezmeye getirir. Gün konseptine benzeyen bu gezme de, misafirlere lokum ve kolonya ikramı ile başlar.

Hal hatır sormaların ardından türk kahvesi misafirlere ikram edilir. Türk kahvesinin yanında çikolata ve ‘S kurabiye' olur. Sonrasında gün tabakları hazırlanmaya başlanır. 8-10 çeşit pasta bir tabak içerisine yerleştirilir. Yapılan pasta ve börekler Kayseri yöresine özgü olacağı gibi halk arasında tabir edilen ‘ağır misafire' uygun olmalıdır. Örneğin; su böreği, Kayseri ketesi, yaprak sarması, para kesesi, kurabiyeler tabakta adeta bir görsel şölen oluşturmalıdır. Kız evi yakınları ev sahibine kolaylık olmasından dolayı birer çeşit pasta yapıp getirirler. Ve en önemlisi kayınvalide her gittiği eve mutlaka bir çeşit pasta götürmelidir.

Yemek faslı bittikten sonra bilen var ise bir Kur-an'ı Kerim okunur. Ve sonrasında misafirlere soğuk içecek ikram edilir. Diğer gezmenin kimde ve ne zaman yapılacağına karar verilerek misafirler uğurlanır.

Dünürlük gezmesinde, aileler de gelini yeni tanıyacağı için gelinin özenli ve düzenli olması gerekir. Gelin, erkek tarafının düzen de aldığı kıyafetleri gezmelerde giyer. Kuaföre gider ve saçını, makyajını yaptırır. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar gelinler nişanlık elbisesini de giyiyorlardı.

Düğün olana kadar kız evi erkek evini ağırlarken, düğün bittikten sonra erkek evi kız evini evlerinde misafir eder. Bu misafirliklere giderken, gelinin annesi de birer çeşit pasta götürür.

Kayseri'de bu adet eskiden sürekli yapılırken, günümüzde kadınların çalışması sebep gösterilerek artık yapılmıyor. Gelenek ve göreneklerine düşkün aileler hala bu gezmeleri devam ettiriyor. Ama sayıları eskiye bakarak oldukça az. Bir dünürlük gezmesinde 70 yaş üstü bir teyze, ‘Eskiden sürekli birbirimize girer çıkardık, şimdi birbirimizi göremez olduk. Bak ne güzel aileler birbirini tanıyor, gelinimiz güzelce giyinip geliyor. Biz de bir araya gelince mutlu oluyoruz.' dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme