Kayseri'de büyük gün yarın - Herkes Cumhuriyet Meydanı'nda 105. yılı kutlayacak!
Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti ilk ziyareti her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Atatürk ve heyet üyeleri Sivas'ın ardından 19 Aralık 1919 Cuma günü Kayseri'ye geldi. Peki o dönemde şehirde neler oldu? Mustafa Kemal Paşa Kayseri ziyaretinde ne konuştu? Yarın nasıl kutlanacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Gazi Mustafa Kemal Paşa ve heyet üyeleri 19 Aralık 1919 tarihinde ilk kez Kayseri'ye geldi. O dönemde Atatürk'ü karşılamaya gelen Kayserililer ‘Yolunda ölmeye hazırız paşam’ sözleriyle sevgi gösterisinde bulundu. İşte o gün Kayseri'de 104 yıldır kutlanıyor. Yarın ise 105. yılında çeşitli etkinliklerle kutlanacak. İşte Atatürk ve Kayseri hikayesi, kutlamalara dair detaylar haberimizde….
Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri, Kayseri-Kırşehir üzerinden Ankara'ya gitmek üzere, 18 Aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada, Sivaslılar'ın sevgi gösterileri arasında Sivas'tan hareket ederek 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı da Kayseri'ye indi.
Kayseri'de alkışlarla karşılandı!
Kayserililer soğuk ve karlı havaya rağmen, Mustafa Kemal ve beraberindekileri coşkulu bir şekilde karşıladı. Çifte Kümbedler'de Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan Kayseri halkı ‘Yolunda ölmeye hazırı paşam’ sözleriyle Mustafa Kemal'i alkışladı. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler şehirde İmamzade Reşid Bey'in evinde kaldı.
Atatürk'ün Kayseri çağrısı
Mustafa Kemal Atatürk, 20 Aralık 1919 Cumartesi günü belediyeyi ziyaret eti. Kayseri Halkı ile ve özellikle din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi'nde toplantı yaptı. Ayrıca toplantıya ilim adamları ile esnaf ve tüccardan ileri gelenler de katıldı. Mustafa Kemal Paşa memleketin içine düştüğü bu kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde, milletçe kurtulunacağını söyleyerek Kayserililerden yardım istedi. Toplantıda bulunlar ise gerekeni yapacaklarını ve kendilerini destekleyeceklerini Atatürk’e bildirdi.
Raşit Efendi Kütüphanesi’ndeki bu toplantıdan sonra Kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklızade Hoca Kasım Efendi yi evinde ziyarete gitti. Görüşmelerde Hoca Kasım Efendi, Atatürk’e şöyle hitap etti, ‘Doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah’ül-alem, o zatı muhterem siz olsanız gerektir.’ Bu sözler ve ardından Hoca Kasım Efendi’nin yapmış olduğu dua Atatürk ve arkadaşlarını son derece memnun etti.
Mustafa Kemal Paşa, teşekkür ve memnuniyetlerini ifade eden ünlü beyannamesini hazırladı. 20 Aralık 1919 gününü çeşitli toplantı ve görüşmelerle tamamlayan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, Kayseri'de ikinci tarihi günü ve geceyi de aynı evlerde geçirerek, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9'da Kayserililere bir beyanname yayınladıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere Mucur'a hareket etti.
İşte o beyanname
Anadolu Ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliye' Sinin Kayseri Ahalii Mühteremesine Beyannamesi adıyla Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla, şükranla taşıyacakları çok değerli bir belge olarak kayıtlara geçti.
Yarın Cumhuriyet Meydanı'nda ne olacak?
Günün anısına gerçekleştirilen Büyük Atatürk Gençlik Koşusu'nda dereceye giren öğrencilere madalyaları veriliyor. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk'ün Kayseri'ye gelişi için çelenk bırakılıyor Ardından Atatürk'ün Kayseri'de kaldığı evde düzenlenen etkinlikler ziyaret ediliyor. Bu etkinliklere şehir protokolünün yanı sıra sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katılıyor.
Cumhuriyet Meydanı atlı Atatürk heykeli
Atatürk heykeli dikdörtgen şeklinde bulunan yüksek bir kaide üzerine oturtuldu. Heykelin yapımı için 1800’lü yıllarda yarışma başlatıldı ve halk oylamasına sunuldu. Yarışmayı Heykeltıraş Haluk Tezonar kazandı. Heykelin kalıbı kendisi tarafından hazırlanarak Zonguldak Ereğli Demirdöküm Çelik Fabrikasında bronz döküm yapıldı. Daha sonra 1983 yılında heykelin çalışması başlanılmış ve Atatürk'ün 19 Aralık 1984’de Kayseri'ye gelişinin yıldönümünde açılışı yapıldı. Atatürk bu heykelde at üzerine monte edildi. Ön ayağı kalkık at üzerinde Atatürk pelerinli ve resmi üniformalı olarak ileriye bakar durumda tasarlandı.