Kayseri'de büyük telaş başladı! Fiyat aralıkları belli oldu
24 Kasım Öğretmenler Günü'ne sayılı günler kala Kayseri'de hediye ve çiçek alışverişi hız kazandı. Bu günü kutlamak isteyenler, hem anlamlı hem de bütçelerine uygun hediyeler arayışına girdi. Kayseri Çiçekçiler Derneği Başkanı Mustafa Doğan, öğretmenler için tercih edilen çiçek türleri, fiyat aralıkları ve sektördeki son durumu değerlendirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
24 Kasım Öğretmenler Günü'ne sayılı günler kala Kayseri'de hediye ve çiçek alışverişi hız kazandı. Bu özel günü kutlamak isteyenler, hem anlamlı hem de bütçelerine uygun hediyeler arayışına başladı. Ancak artan enflasyon ve hayat pahalılığı, hediyelik ürünlerde fiyat artışına neden oldu. Kayseri Çiçekçiler Derneği Başkanı Mustafa Doğan, öğretmenler için tercih edilen çiçek türleri, fiyat aralıkları ve sektördeki son durumu değerlendirdi.
Genç kesimin tercihi farklı
Kayseri'de Öğretmenler Günü'nde çiçek denildiğinde genelde kalıcı ve estetik seçenekler ön plana çıkıyor. Çiçekçiler Derneği Başkanı Mustafa Doğan, bu özel günde en çok saksı çiçeklerinin tercih edildiğini belirtti. Orkide, guzmanya, kazablanka, antoryum ve Atatürk çiçeği en çok talep gören türler arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca genç kesimin saksı çiçeğinden ziyade taze çiçek tercih ettiğini söyledi. Her yaş grubunun Öğretmenler Günü için çiçek aldığını belirten Doğan; ‘Atatürk çiçeği tercih ediliyor. Bunların haricinde de tabii ki gençler genelde taze buket tercih ediyor. 18 – 88 yaş grubu geliyor' ifadelerini kullandı.
Bu yıl fiyatlar arttı
Çiçek fiyatlarındaki artış bu yıl tüketicilerin en çok dikkat ettiği konulardan biri oldu. Doğan, Buketlerin taban fiyatının 500 TL'den başlarken, daha gösterişli çiçek aranjmanlarının fiyatının bin 500 TL'ye kadar çıktığını, saksı çiçekleri ise 300 TL ile 3 bin TL arasında değiştiğini aktardı.
Üretim azaldığında fiyatlar yükseliyor
Geçen yıla göre çiçek fiyatlarında yüzde 50-60 oranında bir artış olduğunu belirten Doğan, bu durumun üretim maliyetleri ve arz-talep dengesizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Örneğin, geçen yıl 450-500 TL arasında satılan guzmanya çiçeği bu yıl 700-800 TL'ye ulaştığının altını çizerek Atatürk çiçeğinin ise 300 TL'den 500 TL'ye çıktığını ifade etti. ‘Üretim sıkıntısı fiyatları artırıyor' diyen Doğan, üretim azaldığında fiyatların yükseldiğini ve bunun sektördeki temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.
Öğretmenler Günü yoğunluğu azaldı
Geçmiş yıllarda Öğretmenler Günü'nün yoğun talep gördüğünü belirten Doğan, bu yıl talebin oldukça düşük olduğunu söyledi. Doğan; ‘Geçmişte siparişler günler öncesinden alınırdı, müşteriler arar ve çiçek ayırtırdı. Ancak bu yıl şimdiye kadar sadece 3-4 kişi aradı' diye konuştu. Doğan, Sevgililer Günü ve Anneler Günü'nün çiçekçiler için hala en yoğun günler olduğunu, ancak Öğretmenler Günü'ndeki talebin son yıllarda azaldığını ifade etti.
‘Özel günlerde fiyatları artırmayız'
Mustafa Doğan, Öğretmenler Günü gibi özel günlerde fiyat artışı yapmayı düşünmediklerini belirterek; ‘Ebru Çiçekçilik olarak ürünler indirimli geldiğinde, müşterilere de indirimli satmaya çalışıyoruz. Özel günlerden faydalanarak fiyatları artırmak gibi bir niyetimiz yok. Müşteri memnuniyeti bizim önceliğimizdir' dedi. Doğan, önümüzdeki Sevgililer Günü'nde çiçek fiyatlarının yine artabileceğini ancak şu an için zam yapmayı düşünmediklerini söyledi. Özellikle güllerin Sevgililer Günü'nde 200 TL'ye kadar çıkabileceğini ifade ederek, üretim azlığı ve talebin yüksekliği nedeniyle bu artışların kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Hediye paketleri de rağbet görenler arasında…
Çiçeğin yanı sıra, özel hediye paketleri de popüler bir seçenek haline geldi. İnternet üzerinden ya da Kayseri'deki butik mağazalarda hazırlanan bu paketler, içeriğine göre farklı fiyatlarda satışa sunuluyor. Hediye paketlerinin fiyatları 250 TL'den başlarken, özel tasarım ve zengin içerikli paketler 800 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu paketlerde çikolata, kupa, not defteri, kalem gibi ürünler yer alabiliyor.