Kayseri'de çalışmalar sonuç verdi: Yeni sıcak su kaynağı bulundu!
Kayseri'de Tarıma Dayalı Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Sanayi Bölgesi için kaynak bulundu. Sera ısıtmasında kullanmak üzere 2 adet sondaj kuyusu açarak yapılan jeotermal kaynak aramalarında 60 derece suya ulaşıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas OSB, sera ısıtmasında kullanmak üzere 2 adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak arayışına geçmişti. TDİ OSB'den müjdeli haber geldi. Kaynak aramalarında Sera OSB için en önemli aşama olan sıcak su kaynağı araması başarıyla sonuçlandırıldı.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, 'Bölgede Maden Tetkik arama genel müdürlüğünce yapılan jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında ilk test sonuçlarına göre 55-60 derece arasında sıcaklıkta 70-80 litre/saniye arasında debiye sahip sıcak su sondaj neticesinde çıkarılmıştır.' dedi.
Kayseri'nin Kocasinan İlçesi, Düver mahallesindeki jeotermal kaynak arama çalışmalarında 2,7 milyonluk projede 60 derecelik sıcak su kaynağına ulaşıldı. Sondaj çalışmaları sırasında rotary sistem kullanıldı.
Tüm bu özverili çalışmalar sonucunda Tarıma Dayalı Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Sanayi Bölgesi için 60 derece sıcak su kaynağına ulaşıldı. Termal işletmeler için bile yeterli olan düzeydeki bu kaynak, Kayseri için büyük önem taşıyor.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamş, Kocasinan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Tarım bölgesinin acele kamulaştırma işlemlerinin tamamlandığını, üst ölçekli planların, genel yerleşim planı üst yapı modüllerinin ve nazım imar planının Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylandığını belirtti.
Bağlamış, 'Bölgede Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünce yapılan jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında ilk test sonuçlarına göre 55-60 derece arasında sıcaklıkta saniyede 70-80 litre debiye sahip sıcak su sondaj neticesinde çıkarılmıştır.' dedi.
Kayseri Kocasinan Tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 1 milyon 237 bin metrekare alanda 34 adet 25 bin metrekare ile 56 bin metrekare arasında değişen sera parselinde olduğunu dile getiren Bağlamış, 9 adet 5 bin metrekare ile 25 bin metrekare arasında değişen sanayi parselinden oluştuğunu ifade etti.
Bağlamış, Organize sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesi ile beraber Kayseri Kocasinan Elmalı Bölgesine yaklaşık 5 milyar Türk Lirası yatırım yapılacağını belirterek, şöyle devam etti, 'Yüzde 75'i kadınlardan oluşmak üzere 1500 istihdam sağlayacak, Yıllık 35 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirilecektir. Kayseri ekonomisine yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacaktır. Bölgede yeşil enerji sistemleri kullanılacak olup jeotermal enerji, Güneş enerji santralleri ile Avrupa yeşil mutabakat sürecine uygun üretim yapacaktır.'
Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Tarım Bölgesi'nin birinci ön tahsis sürecinde 6 adet sera parseli 1 adet sanayi parseli tahsisi yapıldığını anlatan Bağlamış, sıcak su sondaj çalışmalarının ardından 2. Etap ön tahsis sürecinin başlayacağını ve yine alt yapı yatırımları için ihaleye çıkılacağını kaydetti.
Üreticilerin modern teknolojik seralarda, yüksek verimlilikte tam otomasyon topraksız üretim yapıp aynı zamanda ürünlerine katma değer kazandıracağını anlatan Bağlamış, ülke tarımına büyük katkı sağlayacaklarını söyledi.
Bağlamış, projenin hayata geçirildiğinde daha iyi ve kaliteli ürün yetiştirileceği ve jeotermal enerji kaynakları ile daha az enerji gideri kullanılarak birim maliyetin düşürüleceğini dile getirerek, 'Bu sayede birim maliyeti düşen ürünlerin yurt dışında daha karlı bir şekilde pazarlanması sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu ürünleri ülke ekonomimize sağlayacağı katma değer ile tarımda ihracatta önemli artış sağlanmış olacaktır. Yenilenebilir ve sürdürülebilir özellikleriyle jeotermal enerji, tarım ve enerji sektörü için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Hedefimiz İyi tarım, istihdam ve ihracatı artırmaktır. Önümüzdeki süreçte jeotermal kaynakların JES'ler dışında birçok farklı sektörde kullanılacağına hep birlikte şahit olacağız gibi görünüyor.' ifadelerini kullandı.