Kayseri'de çarşı pazar öksüz kaldı!

Kayseri'de yaklaşan Kurban Bayramı öncesi piyasaların durgun olduğu bugünlerde hazırlıklarını tamamlayan esnafın gözü bayram alışverişinde. Sabahın erken saatlerinde müşterilerini karşılamaya hazırlanan esnaflar 'Bu bayram öksüz kaldık' diyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kurban Bayramı için alışveriş yapamaz hale geldiklerini belirten vatandaşlar, ekonomik kriz nedeniyle bayramı bir kez daha buruk karşıladıklarını dile getiriyor. Birçok işletme ile online ticaret sayfaları ürünlerin fiyatlarını yukarı yönlü olacak şekilde güncellerken, fiyatlarda yaşanan artışlarla piyasaların durgun olduğu gözleniyor. Esnaflar ise ‘Bu bayram öksüz kaldık' yorumunu yapıyor.

Kayseri'de Kurban Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Vatandaşlar bayram öncesi hazırlıklarını tamamlamak üzere çarşıya, pazara, marketlere akın ediyor. Ancak yüksek enflasyonla birlikte oluşan pahalılık sebebiyle vatandaşlar çarşı-pazardan neredeyse eli boş dönüyor.

Ucuz baklavaya talep çok!

Yükselen enflasyondan baklava da nasibini aldı. Artan maliyetler fiyatlara da yansırken ucuz baklava satan yerlerde de uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Fiyatlar ise yerine göre şu şekilde, fıstıklı baklava 200 ila 600 TL arasında, cevizli baklava 100 TL ile 400 TL arasında değişiyor.

Şeker fiyatlarındaki artış dudak uçuklatıyor!

Şekercilerde de yoğun mesailer devam ediyor. Bu bayramda da bayram şekerlerinin fiyatı yüksek, alıcısı düşük. Vatandaş bütçesine uygun bayram şekerini bulmakta zorlanıyor. Artan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle alım gücünün gerilemesi bayram alışverişine de gölge düşürüyor.

İşte şeker fiyatları,

Mabel Çikolata Çeşitleri kilogram olarak 795 TL'den başlayıp 895 TL'ye kadar alıcı bulacak. Bolçi Karışık Çikolata kilosu 745 TL'den alıcı buluyor. En uygun çikolata olarak Konak markası 500 TL'den alıcısını buluyor. Şık paketli ve çerez dolgulu çikolatalar 900 TL'den başlayan fiyatlarla alıcısıyla buluşacak.

Bilet fiyatları uçtu!

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ve yaz tatilinin başlaması, şehirlerarası yolculuk taleplerinde ciddi bir artışa neden olmasıyla otobüs bilet fiyatlarına gelen zamlar da gündeme geldi. Özellikle tatil planları yapan vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle bilet bulmakta zorlanırken, otobüs firmaları ek seferlerle bu talebi karşılamaya çalışıyor.

İşte Kayseri şehirlerarası otobüs bileti fiyatları;

Kayseri – Ankara: 250 TL ile 500 TL, Kayseri – Mersin: 400 TL ile 750 TL, Kayseri – Adana: 400 TL ile 600 TL, Kayseri Antalya: 430 TL ile 1000 TL, Kayseri – İstanbul: 500 TL ile 1200 TL

Ebeveynler çocuklarına kıyafet alamıyor!

Geçtiğimiz yıla göre bayramlık alışveriş fiyatlarının artması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle bayramlık ürünlere ilgi de azalmış durumda. Ebeveynler çocukları için çarşıya kıyafet bakmaya çıktıklarında dilediği ürünü alamadan geri dönmek zorunda kalıyor.

Bu bayram sucuk mevsimine denk gelmedi!

Kurban Bayramı'nda etini sucuk yaparak değerlendirmek isteyenler, baharatçıların yolunu tuttu. Bu bayramda kurban etini kimi vatandaş, pastırma kimisi de sucuk yaparak değerlendirecek. Ancak baharatçılar bu bayramın sucuk mevsimine denk gelmediğini, bu sebepten vatandaşların etlerini dolapta saklamayı tercih ettiklerini açıkladı. Baharatçılar bu yıl baharat fiyatlarında afaki bir artışın yaşanmadığını da dile getirdi.

Bayram ikramlıklarının başında gelen kahve fiyatları ise 400 TL ila 500 TL arasında değişiyor.

İhtiyacımız kadarını alabiliyoruz!

Eşi ile birlikte memur olarak çalıştıklarını ifade eden bir vatandaş, ‘Kiramız yok çok şükür. Aldığımız bütün para yeme içmeye gidiyor. Artı bir yatırım yapamıyoruz. Fiyatlar çok pahalı. Sadece alabiliyoruz ne uzuyoruz ne kısalıyoruz. Sadece ihtiyacımız olan kadarını alamıyoruz' ifadelerini kullandı.

Tek bir maaşla geçindiğini belirten bir vatandaş ise, ‘Bayramdan bayrama zaten çocuklarıma kıyafet alabiliyorum, fiyatlar inanılmaz pahalı' dedi.

Torunlarına bayramlık almaya geldiğini söyleyen emekli bir vatandaş da, ‘Kızlarım orası uygun diye buraya yolladılar. 4 tane torunum var en aşağı bir tişört 200-300 TL. Nasıl yapacağız bilmiyorum. Emekli çok yalnız bıraktılar' diye konuştu.

Fiyatları uygun olan bir mağaza çalışanı bayram dolayısıyla satışlarının arttığını ifade ederek, ‘Biz zaten uygun fiyatlı satış yapıyoruz. O yüzden her zaman alıcımız var' dedi.

Çarşının nabzını tutmak üzere Kapalıçarşı esnafıyla röportaj yapan muhabirimiz ise burada durumun içler acısı olduğunu dile getiriyor.

Çarşı bomboş kaldı!

Bu bayramdan umudu olmadığını belirten bir esnaf, ‘Ekonomi bozuk gerçekten darmadağın. Kim mutlu? Bayram dolayısıyla gelen yok. Bayramın pek bir etkisi yok. Mevsim geçişi dolayısıyla mecburen alım yapanlar var. Onlarda alırken çok düşünüyorlar. Gurbetçiler olmasa Kapalı çarşı esnafının işi bitik' ifadelerini kullanırken başka bir esnaf ise, ‘Hiç tadı yok! Dükkân sadece kendini götürüyor. Bayramın hiçbir etkisi yok olacağını da hiç sanmıyorum Geçen seneye göre hesaplarsak 4 veya 5. Ayda çok güzel iş başlamıştı. Şimdi onun yarısı bile yok' diyor.

Gurbetçilerin gelmesini beklediklerini söyleyen başka bir esnaf da, ‘Henüz bir canlılık yok. Gurbetçilerin gelmesi ile bir hareketlilik bekliyoruz. Bizim müşterilerimizin çoğu zaten gurbetçiler. Gurbetçi müşterilerimiz yerli müşterilerimize göre daha fazla' dedi.

Öte yandan kredi kartı asgari ödemelerine yapılan faiz de vatandaşlar için alışveriş yapma hususunda caydırıcı bir unsur olarak görülüyor. Vatandaşlar aylık ödemelerini sınırlandıracak şekilde alışverişlerini tamamlamak adına sürekli hesap yapıyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme