Kayseri'de çift taraflı isyan!

Eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala velilerin alışveriş telaşı başladı. Ancak piyasa araştırması yapan veliler gördükleri fiyatlar karşısında büyük şaşkınlık yaşarken kırtasiyeciler de zamlı fiyatlardan mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

TAKİP ET

2024-2025 Eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala velileri ve öğrencileri alışveriş telaşı sardı. Alışveriş ve piyasa araştırması için kırtasiyeleri ve zincir marketleri tercih eden veliler gördükleri fiyatlar karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Sektör temsilcileri ve veliler yaşanan fiyat artışları karşısında çaresiz.

9 Eylül Pazar günü okullarda yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili çalacak. Yeni dönemin ilk ders zili çalmasına sayılı günler kala veliler okul alışverişi yapmak için araştırma yapmaya başladı. Uygun fiyatlı ve kaliteli ürünleri bulabilmek için mücadele eden veliler gördükleri fiyat etiketleri karşısında büyük şaşkınlık yaşıyor.

Fiyat algısı kayboldu!

Son zamanlarda yaşanan fiyat artışları her sektörde olduğu gibi kırtasiye sektöründe de kendisini hissettiriyor öyle ki veliler bir kalemin fiyatının uygun mu, pahalı mı olduğunu dahi anlamakta artık güçlük çektiklerini ifade ediyor. 2. Sınıf öğrencisi olan çocuğu için okul alışverişi yapmaya gelen bir veli sitemini şu cümlelerle dile getirdi; ‘Kızım 2. Sınıfa yeni geçti, bizde okul alışverişimizi erkenden yapmak istedik ancak fiyatlar ateş pahası, az önce üzerinde sadece silgisi olan pembe renkli bir kurşun kalem gördüm fiyatı tam 30 TL, yani artık anlayamıyorum fiyatı uygun mu pahalı mı? Fiyat algım kayboldu!' dedi.

Okula yeni başlayanlarda ihtiyaç daha fazla!

Okul alışverişi yapmak üzere kırtasiye satıcılarına gelen velilerden çocukları yeni okula başlayanları ise daha yüksek tutarda alışverişler bekliyor. Daha önce okula giden ve yeni dönem için hazırlık yapan veliler tasarruf imkânı bulurken, okula yeni başlayacak çocuklar için ilk kez alışveriş yapıldığından geçtiğimiz dönem kullanılan okul malzemelerini yeniden kullanma imkânı bulunmuyor. Çocuğuna okul alışverişi yapmak üzere fiyat araştırmasına çıkan bir vatandaş ‘Oğlum yeni okula başlayacak, onun için sırt çantası, beslenme çantası, su matarası, boya kalemleri gibi ürünlerin hepsinden almak için bakıyoruz. Kızımda 6. Sınıfa geçti, onun önceki dönemden kalan sırt çantası ve diğer eşyaları olduğu için ona nispeten daha az alışveriş yapacağız gibi duruyor.' ifadeleri kullandı.

Sadece ilkokul sırt çantası 400 tl'den başlıyor…

Çocuğu ilkokula gidecek olan veliler için alışveriş yapmanın bedeli 400 TL'den başlıyor. Öyle ki en uygun fiyatlı ve fason üretim olarak tarif edilen çantalar 400 TL'den satılırken, üzerinde çizgi film karakteri olan ve lisanslı ürünlerin fiyatları 3000 TL ye kadar değişiklik gösteriyor. Bu kadarda olmaz dedirten çanta fiyatları karşısında veliler önceki dönemden kalan çantaları ya tamir ettiriyor ya da mağazaları gezerek en uygun fiyatlı ürünü arıyor.

Defter, kalem, sulu boya….

Marka ve niteliğine göre temel kırtasiye malzemelerinde fiyatlar değişiklik gösteriyor. Temel olarak Matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya, İngilizce gibi derslerde kullanılan 80 yaprak kare ve çizgili defterler, kapaklarının kâğıttan mı, plastikten mi oluştuğuna, üzerinde çizgi film karakterinin olup olmadığına, telli mi yoksa zımbalı mı olduğuna kadar birçok faktörden etkileniyor. 80 yaprak bir defterin fiyatı ise ortalama 40 ila 85 TL civarında seyrederken defter fiyatları niteliğine göre değişiklik gösteriyor.

Sulu boya, kuru boyada ise fiyatlar marka ve renk çeşitliğine göre 50 ila 300 TL bandında kalıyor, özellikle ithal marka kırtasiye malzemelerinde fiyatları gören vatandaşlar şaşkınlık yaşıyor.

Ortalama maliyet 2000 tl!

İlkokula yeni başlayacak bir öğrencinin defter, kalem, silgi, kuru boya, sulu boya, resim defteri, çanta, matara gibi ihtiyaçları göz önüne alındığında velilerin cebinden ortalama 2000 TL civarında bir ücret çıkıyor. Daha önce okula giden ancak üst sınıfa geçen öğrencilerde ise bu rakam sırt çantasının yeniden kullanılması gibi yapılacak tasarruflarla 1000 TL ye kadar düşebiliyor.

Biz de mağduruz…

Kırtasiye fiyatlarının yüksek seyretmesi karşısında kırtasiye satıcısı esnafta zorluk yaşıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllara nazaran kırtasiye fiyatlarında ürün bazında yüzde 40'lık bir artış yaşandığını ifade eden sektör çalışanları, yüksek fiyatlardan dolayı velilerin mağdur olduğu kadar düşük satış hacimleri ile kendilerinin de mağdur olduklarını ifade etti. Vatandaşların genel olarak yüksek fiyatlardan dolayı, tasarruf eğiliminde olduğunu söyleyen sektör çalışanları, vatandaşlara en kaliteli ürünleri en uygun fiyatla sunmaya çalışıyoruz ama özellikle kâğıt sektöründe yurtdışından hammadde temin edildiğinden ithalat maliyetlerinin fiyatlara yansıdığını aktardı.

İki çocuklu bir ailenin okul alışverişi maliyeti…

Asgari ücret ile geçinen ve iki çocuğu okula giden bir aile düşündüğümüzde yalnızca okul alışverişi için ortalama 3000 TL gibi bir bütçeyi hazırlamak gerekiyor. Bu rakam ise bir asgari ücretlinin yaklaşık 4 günlük kazancına denk geliyor. Bu rakama okul forması, servis ücreti, yemek ücretleri de eklendiğinde asgari ücretliyi zor günler bekliyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme