Kayseri'de Deprem Kırığından Oluşmuş Bir Vadi Olduğunu Biliyor Muydunuz?

İçerisinde camiler, çeşmeler, konaklar, evler, hanlar, köprüler ve okullar ile kayadan oyma kiliseler yer alan bu vadi Kayseri'de mi? Vadi'nin UNESCO için önemi ne? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Kayseri'nin kuzeydoğusunda, doğudan batıya uzanan bir deprem kırığı sonucu oluşmuş bir Koramaz Vadisi, hem doğal hem de kültürel açıdan ziyaretçilerini büyülüyor.

Şehrin yakın döneme kadar kıyıda köşede kalmış bir değeri olarak duran Koramaz Vadisi, artık tüm kesim tarafından biliniyor.
UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'ne dâhil olan Koramaz Vadisi, doğudan batıya doğru kıvrılarak uzayan ve yaklaşık 12 kilometre uzunluğa sahip olan bir deprem kırığı oluşumu olarak dikkat çekiyor.

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar gibi yerleşim yerini bağrında barındıran Vadi, binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen ortak bir somut ve somut olmayan yemek, eğlence, oyun gibi kültürler bulunuyor.

Profesyonel fotoğrafçı grupları, Koramaz Vadisi'ni fotoğraflarken, seyahat acentelerinin yetkilileri ile tur operatörlerine de sık sık tanıtılıyor.
Vadide sivil mimari türünden benzersiz camiler, çeşmeler, konaklar, evler, hanlar, köprüler ve okullar yer alırken, bezirhaneler, değirmenler, setenler, güvercinlikler ve şırahaneler ise üretim amaçlı tarihi kültürel yapılar bulunuyor.

Columbariumlar, tümülüsler, kaya mezarlar ve mezarlıklar ise vadinin dört bir tarafında dağılmış eşsiz yaşam sonrası kültür miraslar olarak ziyaretçileri ağırlarken, vadide 38'i kaya oyma olmak üzere toplam 40 kilise yer alıyor.
Vadide arkeolojik alanlar, fosil kazı alanları, tarihi kağnı otobanları, yer altı şehirleri, su yolları, yatırlar, ilginç hayvan türleri bulunuyor.

Koramaz Vadisi kendi doğallığıyla önemini bize bir kez daha gösterdikten sonra, üzerine bilimsel ve tarihsel açıdan çalışmalar da yapılıyor.
Öte yandan 6 yıldan bu yana Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Obruk Mağara Araştırma Grubu ve ÇEKÜL Vakfı tarafından titizlikle sürdürülüyor. Çok katmanlı bir kültür havzası olan Koramaz Vadisinin UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi'ne girerek UNESCO'nun da önem verdiği bir bölge oldu.

Koramaz Vadisi'ne nasıl gidebilirim?

Vadi, Kayseri şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Vadiye gitmek için, Sivas Bulvarı üzerinden İldem, Gesi ve Vekse köylerinden geçerek ulaşılabiliyor. Toplu taşıma ile Beyazşehir mahallesinde ring seferleri düzenleniyor.
Araç girişinin yasak olduğu 12 kilometrelik vadi boyunca yürüyerek veya bisikletle gezilebiliyor. Vadi, Kayseri'nin kuzeybatısında bulunuyor.6

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme