Kayseri'de domuz çiftliği iddiası! Tartışmalar alevleniyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit ve tağşiş listesinde bazı firmalarda domuz eti tespit edilmesinin ardından vatandaşlar arasında 'Kayseri'de domuz çiftliği var' iddiaları hızla yayılıyor. Peki Kayseri'de domuz çiftliği var mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Edinilen bilgiler doğrultusunda, 7 Temmuz 2006 tarih ve 26221 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Türk Gıda Kodeksi Tebliği’ ile Türk Gıda Kodeksi, Avrupa birliği mevzuatına uygun hale getirilmiş; domuz, yabani domuz ve at eti kasaplık et olarak tanındı. O tarihten sonra domuz çiftlikleri çoğalmış, domuz yetiştiriciliği ve domuz eti tüketimi arttı. Peki Kayseri’de domuz çiftliği var mı? Son günlerde gündemden düşmeyen iddiaların arasına giren Kayseri’de domuz çiftliği var iddialara gerçeği yansıtıyor mu? İşte detaylar…
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) tarafından yapılan araştırmada Türkiye’de 80′nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. GİMDES, Türkiye’de yılda 3 milyon kg. civarında domuz eti tüketildiğini ifade ederken bu rakamın neredeyse kırmızı et üretiminin yarısına tekabül ettiğini belirtiyor. GİMDES Ayrıca Türkiye’de her yıl legal veya illegal bir milyon domuz kesildiğini de aktarıyor.
Peki Kayseri’de domuz çiftliği var mı?
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği’nin araştırmasına göre Türkiye’de domuz çiftliği bulunan iller şu şekilde sıralanıyor; İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu), Bursa (Karacabey, Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy), İzmir (Menemen, Kısıklı Köy) ile Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Burdur, Balıkesir, Afyon, Kütahya.