Kayseri'de döviz piyasası çalkalanıyor: Artık o banknotlar da kabul edilmeyecek!
Türkiye'de son dönemde sahte 50 ve 100'lük banknotların piyasaya sürülmesiyle başlayan kriz, sahte Euro haberleriyle yeni bir boyut kazandı. Ünlü Ekonomist İslam Memiş, yatırımcıları sahte Euro konusunda uyardı. Ayrıca sahte dövizlerin gerçeklerinden nasıl ayırt edilmesi gerektiğini de aktardı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye'de son dönemde sahte 50 ve 100'lük banknotların piyasaya sürülmesiyle başlayan kriz, sahte Euro haberleriyle yeni bir boyut kazandı. Kazancılar Çarşısı'ndan döviz bürolarına kadar adı duyulan sahte dolarlar, bankaları da alarma geçirdi. Ekonomist İslam Memiş, yalnızca doların değil aynı zamanda piyasaya sürülen sahte Eurolara karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Son günlerde 50 dolarlık banknotların sahte olduğu yönündeki haberler, döviz piyasalarında büyük bir karışıklığa neden oldu. Birçok döviz bürosu ve banka, bu durum karşısında tedbir alarak 50 dolarlık banknotları kabul etmeyi durdurdu. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yaşanan kur dalgalanmaları, bu durumu daha da kritik hale getirdi.
Döviz piyasası olumsuz etkilendi
Durum sadece sahte dolarlarla sınırlı değil. Ekonomist İslam Memiş, CNN Türk'e yaptığı açıklamalarda, piyasada sahte Euro'nun da olduğunu açıkladı. Yurt dışında basılan bu sahte banknotlar, Türkiye'deki döviz piyasalarını olumsuz etkiledi. Özellikle Kazancılar Çarşısı gibi önemli ticaret merkezlerinde büyük bir tedirginlik yaşandı.
‘Seslerinden anlaşılır'
Memiş, sahte Euroların gerçeklerini ayırmanın oldukça zor olduğunu vurguladı. Teknolojik donanımlara sahip kalpazanlar tarafından basılan bu paraların, orijinalleriyle birebir benzerlik taşıdığını söyledi. Memiş ayrıca sahte dövizlerin nasıl anlaşılacağını şu şekilde anlattı; ‘Sahte dövizler özellikle seslerinden anlaşılırlar. Sallayınca çıkan ses sahtede çok daha farklıdır. Sahte dövizlerin de bölgesel özellikleri var. Asya'dan gelen var, Orta Doğu'dan gelen var. Bunların da kendine göre özellikleri var. Mesela yine gölgeye tutsunlar. Eski basım 100 dolarlarda Franklin'in buradaki gölgesini görüyorsunuz. İki gözün de açık olması lazım. Eğer bir gözü kapalı ise bu sahtedir. Orada çok belirgin bir özellik vardır. Ama son piyasaya sürülen sahte dövizlerde, dolarlarda iki gözü de açık. Ona da dikkat etmeleri gerekiyor' ifadelerini kullandı.
‘Komisyon almaları mide bulandırıcı'
Memiş, özellikle tanınmayan kişilerden alınan dövizlerin büyük risk taşıdığını dile getirdi; ‘Bazı kendini bilmez, uyanık tüccarlar. Biz alırız ama 5 dolar eksik alırız. Vatandaşlarımıza ben buradan şunu seslenmek istiyorum. Kesinlikle 100 dolar karşılığında sizden 5 dolar komisyon isteyen varsa Hazine Maliye Bakanlığı'na ihbarda bulunup onun yetki belgesini iptal ettirin. Bu da fırsatçılıktır. Burada bir problem var. Biz ülke olarak, kamu kurum ve kuruluş olarak hep beraber bu problemi çözmemiz gerekirken bazı fırsatçılar 100 dolardan 500 dolar komisyon alması mide bulandırıcı. Bunlara da geçit vermememiz lazım' dedi.
Artık Euro'da kabul edilemeyecek
Memiş, yaşanılan bu gelişmelerin ardından Türkiye genelindeki birçok döviz bürosu ve bankanın euro konusunda da temkinli davrandığını söyledi. Bazı banka ve büroların sahte para şüphesi nedeniyle belirli tutarlarda euroyu kabul etmemeye başladı. 50 euro gibi küçük banknotların alım-satımını askıya alındı.