Kayseri' de gezilecek yerler… Sizler için araştırdık...
Kayseri'de hafta sonunu ailecek keyifli bir vakit geçirebileceğiniz doğa harikası alanlar nereleri?
Kayseri'de son zamanlarda havaların ısınmasıyla beraber vatandaşlar, doğayla iç içe olan yerleri araştırmaya başladı. Gelin Kayseri'nin yemyeşil alanlarını, Kayseri'de gezilecek yerleri Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberlerinde bulalım.
Kayseri'de vatandaşlar, mangal yapmak, ailecek vakit geçirmek, doğa ile iç içe olmak ve yürüyüş yapmak için son zamanlarda Kayseri'nin gezilecek yerlerini araştırıyor.
Peki Kayseri'de hafta sonunu nerelerde geçirebiliriz?
1-Koramaz vadisi
Koramaz Vadisi, Deprem kırığı sonucunda oluşan ve doğu-batı yönünde konumlanan vadinin uzunluğu 12 km iken rakımı 250 m ila 1.550 m arasında değişmektedir.
Koramaz Vadisi'nde bugüne kadar tespit edilmiş kilise sayısı 38 iken modern kilise sayısı 2'dir. Kiliselerin büyük çoğunluğu Bizans döneminden kalma kiliseler olup, benzersiz freskler içeren nadir kiliseler de vadi içerisinde misafirlerini beklemektedir.
Ayrıca Koramaz Vadisi, eşsiz antik dönem yerleşimlerine ev sahipliği yapmaktadır.
Meraklı olan araştırmacıları kendisine çeken Koramaz Vadisi Bizans döneminde kullanıldığı bilinen ama tam kullanım amacı bilinmeyen muhtelif yapılardan oluşmaktadır.
Koramaz Vadisi yürümek, araştırma yapmak ve gezmek için oldukça cazibeli bir doğa harikası.
Nasıl Gidilir Tıklayınız.
2-Kapuzbaşı şelalesi
Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı Şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir.
Yahyalı Belediyesinin verdiği bilgilere göre;
Yine Kapuz Başı Köyü yakınında tepenin doğu ve güneyindeki derin vadi yamaçlarından irili ufaklı büyük bir gürültü ile akan ve görenleri hayrete düşüren vadinin yamacından, Voklüz ayna şeklinde çıkan sular büyük şelale halinde Suarısı deresine dökülerek oradan da Zamantı ırmağına karışmaktadır. Yörede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile, 70 mt.'yi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan 7 şelale vardır. Ayrıca ilçeye 7km. Uzaklıkta Derebağ Şelalesi de görenleri büyüleyecek derecede bir görkeme sahip oluşuyla, görmek isteyenleri etkileyecek bir doğa harikasıdır.
Bölge Kayseri merkezinden 165 km uzaklıkta olup, Yahyalı-Kapuz Başı arasındaki 62 km'lik yolun stabilize olan bölümünde genişleme ve yeni güzergah çalışması bitirilmiştir. Asfaltlama çalışmaları başlamıştır. Büyük bölümü orman içinden geçen yolun manzarası keyif verici. Yorgunluğu alıp götürüyor. Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisindedir.
Şelale meraklılarının görmek isteyeceği, piknik yapmak isteyenlerin eşsiz manzara ile vakit geçirebilecekleri bir yer olmakta ‘Kapuzbaşı Şelaleleri'.
Nasıl Gidilir? Tıklayınız
3- Barsama Piknik Alanı
Doğal güzelliğiyle merak uyandıran Barsama Köyü (şimdiki ismi Çavuşağa Köyü), Kayseri-Sivas yol ayrımına gelmeden 1 kilometre geride bulunmaktadır.
Köyün hemen sağında uçsuz bucaksız bir vadi görünür. Köyle aynı ismi taşıyan Barsama Vadisi, doğa fotoğrafı çekmek isteyenler için bulunmaz bir imkan.
Vadinin ve aynı zamanda köyün ismi olan Barsama kelimesinin nereden geldiği bilinmiyor; fakat Kültepe Örenyeri'ndeki tanıtım levhalarında Kral Warsama ismi geçiyor. İsmi geçen kralın Barsama Köyü ile ilgisi ise çok fazla bilinmiyor. Barsama Vadisi tüm güzelliğiyle belli noktadan görülebilen bir yer. Sadece güzel bir manzarada zaman geçirmek,yürümek isteyen ve doğa fotoğrafı çeken, tarihi araştırma yapanlar için kesinlikle bulunmaz bir nokta.
Nasıl Gidilir? Tıklayınız
4-Sultan Sazlığı
Kuş Cenneti olarak da bilinen Sultan Sazlığı da Kayseri'nin görülmesi gereken yerlerinden biri.
Kayseri İl Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın tanıttığı gibi Sultan Sazlığı ilimizin 70 km. güneyinde mevsimlere göre değişerek 8-13 hektar alanı kaplayan sulak sahadır.
Develi-Yeşilhisar-Yahyalı üçgeni içindedir. Kuzeyinde bölgenin en yüksek volkanik dağı Erciyes bulunur. Dağın eteklerinde büyük tatlı su bataklığı teşekkül eder. Büyük kısmı sazlarla kaplıdır. Yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Açık havalarda nilüfer ve süsen görülür. Sahanın merkezine doğru görülmeyecek kadar çok yüzen saz adacıkları vardır. Bunlar kuvvetli rüzgarlarla yer değiştirirler, suyun alçalmasıyla alçalırlar. Bu tatlı su kompleksi güney ve kuzeyde Yay Gölü ile ayrılır bu tuzlu bir göldür. Kuzey-batı köşesinde bu göle bağlı Çöl Gölü bulunur. Bu göl çok fazla tuz ihtiva eder, derinliği birkaç desimetreyi geçmez. Civarında bitki bulunmaz yazın kurur.
Sultan Sazlığı, step ekosistemi içerisinde eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu su ekosistemini bir arada bulundurarak, İç Anadolu step ekosistemi içerisinde sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliği ve Afrika ile Avrupa arasındaki göçmen kuşlarının kullandığı iki ana kuş göç yolunun bu alanda kesişmesi nedeniyle ülkemizde en önemli sulak alanlardan birisidir. Burada 600 bin adet ördek, kaz, flamingo ve çok çeşitli kuşlara rastlanır.
Sahanın öneminin ortaya çıkmasıyla Sultan Sazlığı 1971 yılında Kara Avcılığı Kanunu'na dayanılarak Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nca “Su Kuşları Koruma ve Üretme sahası, 1998 yılında da Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. 1986'da yapılan bir araştırmaya göre 251 kuş türü kaydedilmiştir. Bunlardan 80'den fazlasının sahada kuluçkaya yattığı tespit edilmiştir. Kuş türlerinden bazıları; akpelikan, küçük karabatak, flamingo, turna, dikkuyruk, kılıçgagası, karasamur vb. dir.
Sevdiklerinizle gelerek doyasıya fotoğraf çekmek, görülmemiş eşsiz kuşları görmek ve sazlıkların içerisinde yürüyerek masallardan farksız bu diyarda vakit geçirebilirsiniz.
Nasıl Gidilir? Tıklayınız
5-Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı
İçerisindeki ördekler ve adanın da yer aldığı 19 bin metrekare yüzey alanına sahip göletle birlikte 56 bin metrekarelik Zincidere 100. Yıl Mesire Alanında restorandan mescit, lavabo, amfi tiyatro, kafeterya, bebek bakım odasına; seyir iskelesinden, teras, yemek pişirme alanı, oturma alanı ve kamelyalardan piknik alanlarına kadar birçok hizmet bulunmakta.
Ayrıca gölet etrafında yürüyüş ve bisiklet parkurunun yanı sıra binicilik için at yolu da oluşturulan alanda gölet üzerinde su oyunlarıyla muhteşem bir görsel şölen vatandaşlarımızı bekliyor.
Peki 100. Yıl mesire alanı nerede?
Kayseri'nin Reşadiye mahallesine yakın olan 100. Yıl mesire alanı tesisi, Kayseri 1. Komando Tugayı'nın biraz ilerisinde sessiz ve nezih bir konumda bulunmakta.
Nasıl Gidilir? Tıklayınız
6-Kıranardı Kent Ormanı
Kayseri'nin sıcak yaz günlerinde, gece ve gündüz doyumsuz Erciyes ve şehir manzarası sunan Kıranardı Kent Ormanı hisarcık istikametinde olup hem Erciyes'i hem de Hisarcık'ı fotoğraflayabilmek ve Kayseri'nin uzak plan görüntüsünü de görmek mümkündür.
Kıranardı kent ormanı hem piknik yapmak için hem de seyir seyri açısından harika bir mekandır.
Nasıl Gidilir? Tıklayınız