Kayseri'de indirim olması imkânsız! İşte sebebi…

Türkiye genelinde art arda gelen zamlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ederken, enflasyondaki düşüş söylemleri ise umutları yeşertemedi. Birçok kişi temel ihtiyaç ürünlerinde indirim beklerken, Kayseri'de en çok tüketilen bir ürüne indirim gelmesinin imkânsız olduğu açıklandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Son dönemde birçok ürüne kalem kalem zam yapılırken, Kayseri'de özellikle yoğun şekilde tüketilen bir ürünün fiyatında düşüş bekleniyordu. Ancak TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu fiyatların düşmesinin şu an için imknsız olduğunu belirtti.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının düşürülmesine yönelik yapılan çalışmaları değerlendirdi ve fiyatların düşmesinin şu an için imknsız olduğunu belirtti. Solakoğlu, özellikle devletin üretimin içerisinde pay almasına karşı olduğunu dile getirerek, fiyat değişkenliklerinin enflasyon ile birlikte 'yapışkan' hale geldiğini vurguladı.

'Türkiye'de çiftçiliğin itibarı düşük'

Sencer Solakoğlu, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, eskiden et fiyatlarında görülen iniş çıkışların yüksek enflasyon ile birlikte kontrol edilemez bir hale geldiğini belirtti. Solakoğlu; 'Mesela bugün yukarı doğru giden fiyat, et için bunun aşağıya getirilmesi gerçekten çok imknsız. Bunun bir de alternatif maliyeti var. Türkiye'de ne yazık ki çiftçilik itibarı çok düşük mesleklerden biri… Ama gıdamızı üretiyoruz biz. Halk bunu gözden geçirmeli' diye belirtti.

Kontrol edilemeyen iniş çıkışlar oluyor

Solakoğlu, Türkiye'de özellikle 2018-2021 yılları arasında hayvancılık sektörünün en kötü yıllarını yaşadığını belirterek, yapılan projelerin yetersiz kaldığını ifade etti. İçeride yeteri miktarda hayvan olmamasının, arz-talep dengesini bozduğunu ve bunun da fiyatlarda kontrol edilemeyen iniş çıkışlara yol açtığını vurguladı.

'Devlet stok tutabilir'

Solakoğlu, devletin üretimin içerisinde çok ciddi bir pay almasına karşı olduğunu belirterek; 'Devlet bir çiftçi olmamalı, devlet devletliğini yapmalı. Devlet stok tutabilir, ama savaş anı için hububat stoku tutabilir. Canlı hayvan dediğiniz zaman, barındırmaya başladığınızda verimsiz projeler ortaya çıkabiliyor. TİGEM'ler bunun çok iyi örneği' dedi. Ayrıca, Türkiye'nin kendi etini üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Solakoğlu, ithalatla regülasyon yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Çiftçiler ineklerini kesmeye başladı

Sencer Solakoğlu, çiftçilerin zorluklar nedeniyle ineklerini kesmeye başladığını, bunun da et üretiminde ciddi bir düşüşe neden olduğunu belirtti. Solakoğlu; 'Anaç hayvanlar kesildiği zaman, nesil gelmediği için içeride yeteri kadar hayvan kalmıyor ve bu da arz-talep dengesinin bozulmasına sebep oluyor' ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme