Kayseri'de karanlık sabahlar başlıyor

Dün 23 Eylül günü ekinoks sonrasında günler kısalmaya başlıyor ve özellikle sabah saatleri giderek daha karanlık hale geliyor, dolasıyla Kayserililer karanlık sabahla güne başlayacak. Ancak sonbahar ve kış mevsimlerinin yaklaştığı bu günlerde, karanlıkta işe veya okula gitme zorlukları nedeniyle saatlerin geri alınması konusu yeniden gündeme geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Gece ve gündüzün eşitlendiği 23 Eylül ekinokstan sonra günler kısalıyor ve artık Kayserililer karanlık sabahla güne başlayacak.

Ekinoks geldi, saat tartışması yeniden alevlendi

23 Eylül ekinoksunun gelmesiyle birlikte, kuzey yarım kürede sonbaharın başlangıcı yaşanıyor. Bu tarih, aynı zamanda gün ve gecenin eşitlendiği dönemi de işaret ediyor. Ekinoks sonrasında günler kısalmaya başlıyor ve özellikle sabah saatleri giderek daha karanlık hale geliyor. Türkiye'de 2016 yılında alınan bir kararla yaz ve kış saati uygulamasına son verilmiş ve ülke, yıl boyunca aynı saat dilimini kullanmaya başlamıştı. Ancak sonbahar ve kış mevsimlerinin yaklaştığı bu günlerde, karanlıkta işe veya okula gitme zorlukları nedeniyle saatlerin geri alınması konusu yeniden gündeme taşındı.

Avrupa'da devam ediyor

Türkiye, 2016 yılına kadar yaz ve kış saati uygulaması ile yaz aylarında saatleri bir saat ileri alıyor, kış aylarında ise geri alıyordu. Ancak bu uygulama 2016 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla sona erdirildi. Bu kararın ardından Türkiye, yıl boyunca aynı saat dilimini kullanmaya başladı. Avrupa ülkeleri, hâlâ yaz ve kış saati uygulamasını sürdürürken, Türkiye'de bu uygulamanın sonlandırılması birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

TBMM'ye sunulan teklif rafta kaldı

Geçtiğimiz yıl okula veya işe gitmek için sabah erken saatlerde yola çıkan vatandaşlar, karanlık saatlerde yola çıkmanın zorluklarını sosyal medya üzerinden sık sık dile getiriyordu. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, kalıcı yaz saati uygulamasının iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir kanun teklifi sunmuştu. Ancak, 2023 yılında saatlerin geri alınmasına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmadı ve Türkiye, kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürmeye devam etti. Bu yılda konuyla ilgili herhangi bir düzenlemenin olup olmayacağı ise bilinmiyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme