Kayseri'de kayısı ağaçları kırılıyor, işte kayısı ile yapılabilecek lezzetli öneriler...
Kayseri ve civarında bu sene kayısı ağaçlarında meyve bolluğu yaşanıyor. Öyle ki kayısıların ağırlığına dayanamayan dallar kırılarak yere düşüyor. Bahçe sahipleri ise ağaç dallarının altına koydukları desteklerle dalları sabit tutmaya çalışıyor. Özellikle havaların etkisi ile erken olgunlaşan kayısılar yere düşerek israf oluyor. İsraf olmasını önlemek için öneri arayanlara işte lezzetli ve pratik öneriler. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de
Kayısı ağaçlarında bu sene geçen senelere göre meyve bolluğu yaşandığını ifade eden Kayserili bahçe sahipleri özellikle kayısıların erken olgunlaştığını ve ağaçların üst kısımlarında yer alan meyvelerin yere düşmesiyle beraber israf olduğuna dikkat çekti. Peki, kayısılar nasıl değerlendirilmeli. İşte öneriler...
Kayısı Reçeli
Uzun yıllardır mutfaklarda pişirilen ve uzun saklama süresi sayesinde lezzetini muhafaza eden kayısı reçeli, fazla kayısıları saklamak için kullanılan yegâne tarifler arasında yer alıyor.
Bademli Kayısı Reçeli
Kayısı reçeli içerisine badem katılarak yapılan bademli kayısı reçeli tüketenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor. Badem sayesinde besin değerleri ve doyuruculuğu da artan bademli kayısı reçeli sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Kavanozlarla konserve haline getirilen reçel uzun süre tazeliğini koruyor.
Kuru Kayısı
Geleneksel olarak uzun yıllardır kullanılan ve kayısıların içerisi açılarak güneşe serilip kurutulmasının ardından tüketilen kayısı kurusunu birçok lezzette kullanmak mümkün. Çay yanında ve sıcak yaz günlerinde hoşaf haline getirilerek kullanılan kayısı kurusu. Kayısı tüketmek isteyenler için en lezzetli önerilerin başında geliyor.
Kayısı Suyu
Olgunlaşan kayısıların kaynatılıp süzülmesiyle oluşan kayısı suyu, yaz günlerinde vazgeçilmez doğal lezzetlerin başında geliyor. Özellikle çocuklar için sağlıklı bir içecek olan ev yapımı kayısı suyu besin değerleri ile de ön plana çıkıyor.
Kayısı Marmelatı
Kayısıların çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından kaynatılmasıyla ortaya çıkan kayısı marmelatı, blenderden geçirilir. Yumuşak dokusu sayesinde kolayca tüketilebilen marmelatlar konserve haline getirilerek aylarca saklanabilir.