Kayseri'de o sektör derin krizde!
Kayseri sanayisinin belkemiği, aynı zamanda en çok ihracat yapılan ve en çok istihdam sağlayan alanı tekstil sektöründe derin kriz yaşanıyor. Kayseri Tekstilkent Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Murat Deveci sektörde büyük bir daralmanın yaşandığını ve istihdam kayıplarının alarm verdiğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Sanayileşme süreci boyunca Kayseri'nin kalkınmasında önemli rol oynayan tekstil sektörü de enflasyona yenik düştü. Hızla kan kaybeden sektörde Türkiye genelinde konkordato başvurularında ciddi artış görülürken sektör temsilcileri bir an önce önlem alınmasını gerektiğini söylüyor. Kayseri'de de zor günler yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü ekonomik kriz ve enflasyondan en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldı.
Sektördeki krizden en çok küçük işletmelerin etkilendiğini dile getiren Kayseri Tekstilkent Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Murat Deveci, 'Bu bizim kaderimiz' yorumunda bulunarak sektördeki sıkıntıları dile getirdi.
Bu bizim kaderimiz!
Sektörde yaşanan sıkıntıların giderek arttığını aktaran Başkan Deveci, 'Sektörde şu anda ciddi bir daralma ve kriz boyutu diyebileceğimiz bir durum söz konusu. Ne diyebilirim ki? Bu bizim kaderimiz. Epeydir bu şekilde devam ediyor. Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Git gide de artıyor sıkıntılar. Sektörde iş yapanlar ekonomik krizden, maliyetlerden, girdilerden şikyetçi. Bu seneyi belki bir ihtimal atlatırız ama seneye halimiz ne olur bilmiyoruz' dedi.
En çok küçük işletmeler etkilendi!
Yaşanan sıkıntıdan en çok etkilenenlerin küçük işletmeler olduğunu belirten Deveci, 'Önümüzde bir boşluk var adeta ne olacağını kestiremiyoruz. Bu durumda en çok etkilenenler de küçük işletmeler oldu. İmalatçılara da aynı şekilde yansıdı. Açıkçası ne önlem alınabilir bilemiyoruz, bize de hiçbir önlem fayda etmez gibi. Piyasa ne getirir ne götürür hesap edemiyoruz. Yüksek enflasyon sebebiyle fabrikalar zora düştü. Bu süreçte büyükler ayakta kalmayı başarsa da küçükler yok oluyor' diye konuştu.
Çalıştıracak işçi bulamıyoruz!
Kayseri Tekstilkent Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Murat Deveci istihdam kaybının çok ciddi bir sorun olduğunu kaydederken şu ifadelerde bulundu, 'Fazlasıyla bir istihdam kaybı var sektörde. Hem işçi sorunu var çalıştıracak işçi bulamıyor arkadaşlar hem de maaş konusu biraz sıkıntılı. Bir işçinin maliyeti hesaplandığında eleman almak da zorlaşıyor, firmalar daha da küçülmeye gidiyor. Biz yetkililerden konuyu dikkate almalarını sektörümüzün sıkıntılarını bir masaya yatırmalarını talep ediyoruz. Acil bir plan yapılmazsa ciddi sorunlar yaşanabilir'
İstihdam kaybı 170 bine ulaştı!
Sektörde yaşanan kriz kapasite kullanım oranları, üretim ve istihdam rakamlarına da yansıdı. Son TÜİK verilerine göre, üretim hazır giyim sektörü yüzde 16,7 daralırken bu oran tekstilde yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. Yine kapasite kullanım oranı tekstilde yüzde 71,5; giyimde ise yüzde 76,9'a düştü. 2022 yılında 12,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü ise 2023 yılında 12,6 milyar dolarlık ihracat rakamına geriledi. Her iki sektörde geçen yılsonundan geçen yılın ekim ayına kadar geçen sürede 170 bin kişi birden azalarak 1 milyon 51 bine düştü.