Kayseri'deki lokanta, Adana ve Mersin'i karşı karşıya getirdi
Kayseri'de, Adana'ya özgü yiyecekler satan bir lokantada sıkma siparişi veren bir vatandaş, verdiği siparişin altına yazdığı not yeni bir tartışmanın fitili ateşledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kayseri'de, Adana mutfağına özgü yiyecekler sunan bir lokantada verilen sıkma siparişi, bölgesel yemeklerin kökeni üzerine bir tartışma başlattı.
'Mersin'e özgü'
Yemek siparişi uygulaması üzerinden sıkma siparişi veren bir vatandaş, sipariş notunda 'Sıkma, Adana'ya değil, Mersin'e özgüdür' ifadesini kullandı. Bu yorum, sıkmanın hangi yöreye ait olduğu konusunda dikkat çeken bir tartışmanın fitilini ateşledi.
İki şehrin yemek kültürü birbirine yakın
Adana ve Mersin, yemek kültürleri açısından benzerliklere sahip iki komşu şehir olarak biliniyor. Dolayısıyla bazı yemeklerin kökeni konusunda net bir ayrım yapılamıyor. Mersinliler, sıkmanın kendi mutfaklarına özgü olduğunu savunurken, Adanalılar da kendilerine ait olduğunu belirtiyor.
Adana'dan gelen un ile yapılıyor
Kayseri'deki lokantanın menüsünde yer alan sıkmanın, özel olarak Adana'dan gelen un ile yapılarak sunulması, yemek siparişi veren bir vatandaşın dikkatini çekti. Vatandaş, sıkmanın Adana mutfağına değil, Mersin mutfağına ait bir yemek olduğunu belirtti.
Çökelek ile yapılıyor
Vikipedi'de yer alan bilgilere göre sıkma, geleneksel olarak Yörük kökenli bir kahvaltı yemeği ve Mersin ve Adana yöresine ait olduğu biliniyor. Ancak sıkma ilk olarak mersin'e ait peynir olan çökelek ile yapılmasından dolayı orjinalinin Mersin'de yapıldığı biliniyor. Bazlamaların içerisine peynir, çökelek ya da patates gibi malzemeler konularak sarılıyor ve sıcak servis ediliyor. Yemeğin ismi, bazlamaların yuvarlanıp sıkıştırılmasıyla yapılmasından geliyor.