Kayseri'de sesi giderek azaldı!-Farketmediniz bile..

Düğün sezonunun geride kalmasıyla birlikte değişen gelenekleri bir kez daha görmüş olduk. Kimi düğünler kına-düğün olarak yapıldı kimi de kınayı kaldırdı. Bu adetin sesi ise giderek azaldı.Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Düğün sezonunun geride kalmasıyla birlikte, Kayseri'de düğün adetlerinin hızla değiştiğini ve bu değişimlerin bazı geleneklerin giderek daha az uygulanmasına yol açtığını gözlemlendi. Özellikle kına geceleri, bazı düğünlerde tamamen kaldırılırken, bazıları kına ve düğün olarak birleştirilip daha sade bir hale getirildi. Bu adetin ise sesi giderek azaldı.

Düğünler, sadece bir evlilik kutlaması değil, aynı zamanda kültürel değerlerin nesilden nesile aktarıldığı önemli bir toplumsal etkinliktir. Düğünlerde olmazsa olmaz adetlerimizden biri olan davul ise yerini bando takımına bırakmış durumda. Türk kültüründe davulun yeri çok önemli ve köklüdür. Davul, eski Türklerden itibaren sosyal hayatta önemli rol üstlenmiş bir vurmalı çalgıdır. Türkler arasında askeri, dini, tören ve halk müziğinde kullanılan bir enstrüman olarak geniş bir yelpazede yer almıştır. Düğünlerde gelin baba evinden çıkarken davul ve zurna çalarak evden gelin çıktığı ilan edilirdi. Mutlu bir hayata başlangıç yapan çiftler davul zurna eşliğinde oynayarak şenlik havası yaşanırdı. Son zamanlarda popüler olan ve çoğu çiftin ilk tercihi olan bando takımı ile evden çıkış neredeyse davul-zurna kültürünü yok etmiş hale geldi.

Bando takımı hangi kültürün adeti?
Bando, Batı kökenli bir müzik topluluğudur. Bando müziği, Batı toplumlarında gelişmiştir ve Avrupa ordularında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bir bando takımı, genellikle çeşitli nefesli ve vurmalı çalgılardan oluşur. Bu enstrümanlar, hem ritmi hem de melodiyi oluşturmak için aynı anda ritim tutar.

Kayseri'deki düğünlerdeki bu durum değişen sosyokültürel yapıdan kaynaklanıyor. Genellikle popüler hale gelen her şey kabul edilip yapılıyor. Ancak bu değişim ve tercihler bazıları için geleneksel değerlerin kaybı anlamına geliyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme