Kayseri'de Tarihi Çeşme Kurudu!

Kayseri'de 1700'lü yıllarda inşa edilen tarihi Emir Yakupoğlu çeşmesi, kaderine terk edildi. Magandalar tarafından tahrip edilen çeşmeden artık su da akmıyor.

Kayseri'de pek çok tarihi eser gibi bin 1700'lü yılların sonlarına doğru yapılan Emir Yakupoğlu çeşmesi de bakımsızlıktan harabeye döndü. Bir dönem suyu akan çeşme kaderine terk edilince kuruyup kaldı.

Kayseri'nin Kocasinan İlçesi Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan Emir Yakupoğlu çeşmesi Mıhlım I çeşmesi olarak da biliniyor. Osmanlı döneminde yapılan eser, birkaç yıldır kaderine terk edilmiş durumda. Magandalar tarafından üzerine çeşitli yazılar yazılan ve bazı bölümleri kırılan çeşme, Kayseri'deki pek çok tarihi eser gibi, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Uzun süredir su bağlantısı olmayan tarihi çeşmenin bazı bölümleri de bakımsızlık yüzünden tahrip olmuş. Çeşmenin nişi üzerinde bulunan inşa kitabesine göre miladı 1771 yılında inşa edilmiş. Yapıldıktan 100 yıl sonra onarımdan geçirilen tarihi eser, 1987 yılında yeniden onarım görmüş. Ancak son yıllarda kaderine terk edilen tarihi eser, yeniden eski günlerine kavuşmayı bekliyor.

Çeşmenin kitabesinde şu ifadeler yer alıyor;

Bu su değildir zemzemi ayni ile eyledi revan
Lulesiyle eyler nida içsün deyu her susayan
Makbul suyudur şüphesiz it tarihi şerhi beyan
Ciran akıtdı cehd idüb ab-ı hayatı cavidan
Ketebehu Ali er-Rahmi Sene 1296 (M. 1878)

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme