Kayseri'de Yetişen Şifa Kaynağı - Kırmızı Hazine!

Kayseri'de yetişen gilaburu meyvesi, böbrek taşını düşürmesi, ağrı kesici özellikleri ve zengin C vitamini içeriğiyle dikkat çekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri'de yetişen gilaburu meyvesi, böbrek taşını düşürmesi, ağrı kesici özellikleri ve zengin C vitamini içeriğiyle dikkat çekiyor. Bilimsel araştırmalarla faydaları kanıtlanan gilaburu, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor. Bünyan ilçesinde hasadı başlayan bu şifalı meyve, salamura edilerek şişelere dolduruluyor ve daha sonra ezilerek meyve suyu olarak tüketiliyor.

Gilaburu: Sağlık Üzerindeki Etkileri

Kayseri'nin Akkışla ilçesi ve Bünyan ilçesinde yoğun olarak yetişen gilaburu, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliklerinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak da satılmaya başlandı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içerdiği mineraller ve asitler dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da biliniyor.

Faydaları Nelerdir?

C vitamini ve flavonoid içeriği: Anti-bakteriyel ve iltihap kurutucu özellikleriyle bağışıklık sistemini destekler.

Yara iyileşmesi: Ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlar.

Böbrek taşı: Böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.

Tansiyon: Yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.

Adet sancısı: Rahim kaslarını gevşetir, adet sancılarının azalmasına yardımcı olur.

Ödem ve şişkinlik: Ödem ve şişkinliği azaltır.

Kabızlık: Kabızlık problemine iyi gelir.

Cilt sağlığı: Cilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yapar.

Kanser: Hücre farklılaşmamasını engelleyerek bazı kanser türlerine karşı koruyucu rol oynar.

Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Gilaburu suyu, gaz sıkışması, mide ve bağırsak spazmları, solunum yolu alerjik semptomları, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı oluşumu, rahim kaslarının kasılması ve tansiyonun yükselmesi gibi durumların iyileşme süreçlerinde destekleyici rol oynar.

Zararları Var mı?

Gilaburu nektarı, suyu, ekstraktı, çayı ve meyvesi olarak tüketildiğinde farklı miktarlarda kullanımı vardır. Fazla tüketildiğinde pH değeri 4 civarında olması nedeniyle mide başta olmak üzere sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Kusma, bulantı ve mide rahatsızlığı durumlarında bitkiye ara verilmesi tavsiye edilir. Bağırsak hareketlerini hızlandırması nedeniyle gereğinden fazla alındığında ishal gibi durumlar da oluşturabilir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme