Kayseri'de yüksek risk yok

Son günlerde yaşanan depremlerden sonra Kayseri'de büyük korku yaşanıyor. AFAD tarafından paylaşılan deprem tehlike haritasına göre Kayseri, 3. derece deprem bölgeleri arasında bulunurken, uzmanlar peş peşe 'endişeye gerek yok' açıklaması yapıyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden sonra büyük panik yaşayan Kayserililer, son günlerde art arda meydana gelen depremlerden sonra evlerine giremiyor. Sosyal medyada yapılan art niyetli sahte paylaşımlar tedirginliği üst seviyeye çıkarırken, Kayseri'de daha büyük bir deprem olacağına yönelik söylentiler ise uzmanlar tarafından yalanlanıyor.

RİSK DURUMU YOK

Kayseri deprem riski bulunan illerden biri. AFAD tarafından paylaşılan deprem tehlike haritasına göre de 3. derece deprem bölgeleri arasında yer alıyor. Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunan ilde ayrıca diri fay hattının geçtiği ilçeler de bulunuyor. Ecemiş fay hattı Kayseri'den geçip Mersin'e kadar giderken, her depremde sıklıkla sallanan Kayseri için vatandaşlar telaşlı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise her defasında telaşlanacak bir durumun olmadığını dile getiriyor.

BÜYÜK DEPREMLER YAŞANACAĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Prof. Dr. Görür'ün konu hakkındaki açıklamaları şöyle: "Kayseri'den geçen Ecemiş fay zonu mevcuttur. Volkanların bulunduğu yerlerden geçmektedir. Zaten volkanların nedeni de bu fay zonudur. Niğde tarafına kadar iner ordan Adana ve Mersin tarafına kadar gitmektedir. Aslında bayağı büyük bir fay zonudur. Bu fay zonu Kuzey Anadolu Fay hattında birleşir. Kuzey Anadolu Fay hattından ayrılmıştır. Anadolu'nun parçalanması sonucu meydana gelmiş. Öyle çok aktif tehlikeli sık sık uzun zamandır büyük depremler üreten bir fay zonu gibi gözükmemektedir. Bu sebeple sıklıkla depremler yaşansa bile büyük depremlerin yaşanacağı düşünülmüyor.”

BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Antalya, Samsun, Kars, Erzurum, Batman, Ardahan, Iğdır, Adana, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDE OLAN İLLER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır. >>Haber Merkezi

Bakmadan Geçme