Kayseri'deki bu Kümbet, gerçekten dönüyor mu?
Kayseri'de Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden olan Döner Kümbet'in hikayesini biliyor musunuz? Gerçekten bu kümbet dönüyor mu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Halk arasında Döner Kümbet olarak bilinen Şah Cihan Hatun Kümbeti, Talas Caddesi üzerinde ve Seyyid Burhanettin Mezarlığı'nın karşısında bulunuyor.
Kayseri'deki Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden olan bu türbe kitabesine göre Prenses Şah Cihan Hatun adına yaptırıldı. Albert Gabriel'in “Kayseri Abideleri" adlı eserinde türbeyi Niğde ve Ahlat'taki benzer kümbetler ile karşılaştırarak inşa tarihinin 1275 yılı civarında olabileceğini söylediği ifade ediliyor.
Silindir biçimindeki kümbetin 12 köşeli gövdesinde geometrik süslemelerden dolayı etrafında dolaşıldığı zaman kümbetin döndüğü zannediliyor. Bu yüzden bu kimlere Döner Kümbet deniliyor.
Kümbetin girişinin iki tarafında küçük nişler bulunurken, bu nişler mukarnaslı yarım kubbeler halinde yer alıyor. Kümbetin ana yapısının doğu ve batı duvarlarında iki pencere ve güneyinde de mihrap nişi bulunuyor. Kubbenin iç kısmı taş örgülüdür. Yuvarlak kubbe ile duvar arasında örgülü iken bir korniş dolanıyor.