Kayseri'deki şirketler dikkat – Ceza alabilirsiniz!
Sanayi ve Ticaret şehri Kayseri'de yüzlerce şirket bulunuyor. Hem İstanbul'a bağlı hem de merkezi Kayseri olan birçok şirkete şirket araçları yüzünden ceza gelebilir. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Şirketler, üst düzey yöneticilerine ve bazı personeline eve gidiş geliş ve iş amacıyla kullanılması için araç tahsis ediyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuyla ilgili dikkat çeken bir adım atıyor. Mesai saatleri dışında şirket araçlarının kullanılması halinde ceza kesilecek. İşte detaylar…
Yıllardır süregelen uygulamada şirketler üst düzey yöneticileri ile personeline araç tahsis ediyor. Bu durumda herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ancak son zamanlarda gerçekleştirilen denetimlerde özellikle vergi incelemelerinde, şirket yöneticileri ve personeline araç tahsis edilmesi konusu çalışanlara sağlanan menfaat olarak değerlendirildiği ifade edildi. Bu konuyu ele alan Ekonomim Yazarı Abdullah Tolu'nun yazısı dikkat çekti.
Özel hayat kullanımına ceza
Şirket araçlarını özel işlerde ve mesai dışında kullanılmasına izin vere firmalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 'sağlanan menfaatin maaş gibi gelir vergisine tabi olduğu' iddiasıyla vergi cezası alıyor.
Tolu, bakanlığın araçların iş dışı kullanım giderlerini net ücret olarak kabul ettiğini belirterek, 'Maliye, üst düzey yöneticileri ile personele (satış, pazarlama vb.) tahsis edilen araçların iş dışı kullanım (işe geliş̧ - gidiş, hafta sonu tatili, bayram tatili vb.) giderlerinin net ücret olarak kabul edilerek vergilendirilmesi gerektiği görüşünde.' İfadesini kullandı.
'Maliyenin görüşü zorlama bir görüş'
Yazar Abdullah Tolu, Maliye'nin bu görüşünün zorlama bir görüş olduğunu savundu. Tolu, bu durumu 'sinekten yağ çıkarmak' olarak yorumladı.
Şirketlerin dikkatli olması gerekiyor
Yönetici ve personeline araç tahsisi eden şirketlerin bu süreçte biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Tolu, şunları kaydetti: 'Maliye'nin ise, binek otomobillerin giderleri ile ilgili olarak yapılan yüzde 70 - 30 kısıtlamasına ilişkin düzenlemeyi göz önünde tutarak, üst düzey yöneticiler ile personele (satış, pazarlama vb.) tahsis edilen araçların iş dışı kullanım (işe geliş̧ - gidiş, hafta sonu tatili, bayram tatili vb.) giderlerinin net ücret olarak kabul edilerek vergilendirilmesi gerektiği şeklindeki görüşünü yeniden değerlendirmesinde fayda var.'