Kayseri'deki yatırımcılar için müjde: Borsada en çok kazandıranlar belli oldu

Borsa İstanbul, iç ve dış piyasalardan aldığı darbelerle dalgalı seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz haftada yaşanan olağan dışı düşüş, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) inceleme başlatmasına yol açarken, borsada en çok kazandıran hisseler de belirlendi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Borsa İstanbul, iç ve dış piyasalardan aldığı darbelerle dalgalı seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz haftada yaşanan olağan dışı düşüş, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) inceleme başlatmasına yol açarken, borsada en çok kazandıran hisseler de belirlendi. Sıkı para politikasının ve reel değerli TL'nin devreye girmediği 2023 yılından bu yana 584 şirketin yalnızca yüzde 30'u kazanç sağladı.

Ekonomim'de yer alan habere göre; BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 27,34 puanlık bir azalışla günü tamamladı. İşlem hacmi 70,8 milyar lira olarak gerçekleşirken, endeksi üzerindeki satış baskısı hissedildi.

Kayıp yaşamayan hisse oranı yüzde 30

Borsa İstanbul'da son iki yılda reel olarak kayıp yaşamayan hisse oranı yalnızca yüzde 30 oldu. Şubat 2023 itibarıyla borsada işlem gören 584 şirketten hisse fiyatı enflasyonun üzerinde yükselebilen sayısı 179 olarak belirlendi. Ancak, 405 şirketin hisse fiyatı reel olarak geriledi. Nominal olarak her 5 hisseden 1'i son iki yılı negatif geçirdi. Son iki yılda nominal ve reel olarak en fazla hisse fiyatı düşen şirketler arasında Pamel Elektrik, İmaş Makine ve Hektaş yer aldı. En fazla yükselen ilk üç şirket ise Lydia Yeşil Enerji, Ray Sigorta ve Pera Yatırım Holding oldu.

121 adet hisse işlem gördü

Borsa İstanbul'da son iki yılda işlem gören 584 şirketin hisse fiyatlarına bakıldığında, nominal olarak 121 hissenin Şubat 2023'teki fiyatlarının altında işlem gördüğü görüldü. Bu, nominal olarak her 5 hisseden 1'inin fiyatının 2 yıl öncesinin altında olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son iki yılda tüketici enflasyonu yüzde 134,29 arttı. Tüketici enflasyonundan arındırıldığında reel olarak kayıp yaşayan şirket hissesi sayısı ise 405'e yükseliyor, bu da her 10 hisseden 7'sinin son 2 yılda fiyatının reel olarak azaldığını ortaya koyuyor.

Pamel elektrik zirvede

Son iki yılda nominal olarak yüzde 76,6, reel olarak ise yüzde 90,01 kayıp yaşayan Pamel Elektrik zirvede yer alırken, İmaş Makine nominal yüzde 76,13, reel yüzde 89,81 kayıpla ikinci oldu. Hektaş hisseleri ise nominal olarak yüzde 74,18, reel olarak yüzde 88,97 düşüşle üçüncü sırada yer aldı. İşbir Sentetik yüzde 66,35 nominal, yüzde 85,63 reel kayıpla dördüncü, İhlas Haber Ajansı yüzde 63,1 nominal, yüzde 84,25 reel kayıpla beşinci sırada bulunuyor. Aksu Enerji, Penta Teknoloji, Can2 Termik, Casa Emtia Petrol ve Cates Elektrik ise diğer yüksek kayıplara sahip şirketler arasında yer aldı.

Halkbank'ta düşüş

Bankacılık sektörü hisselerine bakıldığında, son iki yılı pozitif kapatan 10 banka hissesinden yarısının bu başarıyı elde ettiği görülüyor. Halkbank nominal yüzde 70,24 yükselişe rağmen reel olarak yüzde 27,34 düşüş yaşadı. ICBC ise nominal yüzde 76,71, reel olarak yüzde 24,6 geriledi. Garanti BBVA, Albaraka Türk, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi ise reel olarak yatırımcısına kazandıran bankalar arasında yer aldı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme