Kayseri deprem raporu bilmecesi - Hangisi doğru?

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'in MTA raporlarında yer alan sonuçlara göre Kayseri'de 7,5 büyüklüğünde deprem olabilir açıklaması deprem uzmanları harekete geçirdi. Uzmanlar MTA raporlarına tepki gösterdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri'deki fayların, Maden Teknik Arama (MTA) tarafından son yapılan çalışmalarda 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları'nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıklamıştı. Evsen'in açıklamaları Kayseri'nin gündemine bomba gibi oturmuştu. Uzmanlar konuya ilişkin bilgilerini detaylı şekilde paylaşarak MTA raporlarında tutarsızlık olduğunu dile getirerek duruma tepki gösterdi.

Türkiye'de Paleosismoloji, deprem jeolojisi, aktif tektonik ve sismotektonik alanında yaptığı bilimsel çalışmalarla adından bahsettiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş yapılan çalışmanın tamamen hatalı ve tutarsız olduğunu belirtirken, Kayseri halkının endişeleneceği bir durum olmadığını dile getirdi.

Deprem uzmanı Serkan İçelli MTA raporlarına ilişkin ise açıklamalarında katılmadığı bazı noktaları paylaştı. İçelli açıklanmalarında şu ifadelere yer verdi, ‘MTA'nın raporuna istinaden yapılan jeoloji, jeofizik mühendislerinin katıldığı istişare toplantısına Büyükşehir Belediyesinin Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından davet edildim ama işlerimin yoğunluğundan dolayı icabet edemedim. Yakinen takip ettim ve son gelişmelerden net bilgim oldu. Bu saat itibari ile istişarelerimiz devam ediyor.
Özetle şahsi fikrim, Bu tip bilimsel raporların sadece bilim insanları tarafından tez/antitez olarak tartışılması gerektiği ve halk tarafından yanlış anlaşılmaya ve bazı kimseler tarafından suistimal edilmesine açık olduğu kanaatindeyim.
Rapora elbette ben de ulaştım, detaylı değerlendirme için bir video paylaşacağım. İnanılmaz çok msj aldığım için bu kısa açıklamayı yapıyorum.

Raporda katılmadığım konular;

1-Deprem tehlike parametreleri belirlenirken fay kazıları sadece geçmiş deprem izlerini,yer değiştirmeleri ortaya koyar , büyüklüklerini değil.

2. Fay uzunluklarını Demode olmuş 30 yıllık Wells

ve Coppersmith (1994) tarafından normal faylar için öngörülen görgül eşitliklere yerleştirdiğinizde ülkede nerdeyse 7,0 büyüklüğünde deprem üretmeyecek fay kalmaz...

3.Toplam 56 km'lik birbirine dikey kısa kırıklardan oluşan Erciyes fayının son 15000 yılda çalışmama sebebi ise pasif durumda olan volkanizmadır. Tek seferde yırtılması mümkün değildir.

Fazla uzatmadan,
Büyükşehir belediyesi bu konuda çok hassas, volkanizma ve magma odası çalışması da ayrıca yapılacak. Bilim tartışılmazsa bilim olmaz prensibi ile farklı kurumlar tarafından yeni araştırmalara devam ediyor. Gerekli bilgiler sentezlenip doğrulanınca kamuoyuna bilgilendirme yapacaklar'

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme